Ondernemers over nieuw centrum: 'Delfzijl is weer mooi en gezellig'

Na maanden van opengebroken straten, verbouwingen aan panden en groot materieel in het centrum van Delfzijl is het eindelijk zo ver: het winkelgebied is klaar voor gebruik.
Het vernieuwde centrum werd woensdagavond officieel geopend en zowel gemeente als ondernemers zijn apetrots op het resultaat.

Rigoureus onder handen genomen

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) van de gemeente Delfzijl: 'Het centrum is rigoureus onder handen genomen. We hebben een schoonwaterriool aangelegd, panden opgekocht, we hebben aan gevelverbetering gedaan, er zijn winkels verwisseld met woningen en andersom zodat het centrum kleiner en compacter kon worden. Kortom er is enorm veel gebeurd'.

Oude centrum niet van deze tijd

De ingrijpende metamorfose was nodig omdat het centrum volgens de wethouder niet meer van deze tijd was. 'Daarnaast hebben we te kampen met krimp en dat vergt een andere manier van inrichten', zegt Rijzebol.

Kostte elf miljoen...

Daarom is het stadshart van de Havenstad voor ruim elf miljoen verbouwd. Het geld is naast de vernieuwde riolering en het aanpakken van de panden ook besteed aan onder meer nieuwe straatverlichting, een fontein in de Poststraat en zeilmasten in de Landstraat.
..maar dan heb je ook wat
'Die aanpak was hard nodig', zegt Reinier Doornbos van de handelsvereniging centrum Delfzijl. 'Het centrum was voor de verbouwing een tochtig gat dat niet echt gezellig was, dat kon echt niet. Door de straten optisch te verkleinen en opnieuw in te richten is er weer sfeer in het centrum. Het is gewoon weer gezellig en dat merk je.'
Na het centrum is het station aan de beurt
Wie denkt dat het nu klaar is in Delfzijl heeft het mis. Rijzebol laat weten dat er nog meer verbouwingsplannen in het vat zitten. 'De volgende stap is het stationsgebied, dat gaat ook op de schop. Daarnaast gaat de Vennenflat ook nog plat volgend jaar zodat er ruimte komt voor een doorloop naar het vernieuwde strand. Straks als alles achter de rug is dan is Delfzijl ècht een Havenstad. Een hele mooie Havenstad', besluit Rijzebol.