Stad wil panden van foute huisjesmelkers sluiten

© FPS / Jos Schuurman
Huisjesmelkers in de stad Groningen kunnen zich maar beter netjes gedragen. De gemeente Groningen is van plan om misstanden streng aan te pakken.
Huisjesmelkers die structureel teveel huur vragen of huurders zelfs intimideren hangt sluiting van hun panden boven het hoofd.

Samenwerken met justitie

De gemeenteraad besloot onlangs nog dat er een meldpunt moet komen waar studenten terecht kunnen met klachten over huurbazen. Meldingen die daar binnenkomen, gebruikt de gemeente om de huisjesmelkers aan te kunnen pakken. De gemeente wil de meldingen koppelen aan informatie van bijvoorbeeld politie en justitie.
Wethouder Roeland van de Schaaf: 'Iemand die studenten bedreigt doet ook vaak op andere punten wat fout.' Het idee is dat er zo een dossier wordt opgebouwd, waardoor bepaalde maatregelen gerechtvaardigd zijn. 'Dat kan variëren van stevige bestuurlijke boetes en in het ergste geval sluiting van panden.'

Snel invoeren

Van der Schaaf denkt dat het al binnen een paar maanden nodig zal zijn om dit soort maatregelen te nemen, omdat er op dit moment veel misgaat. 'Als hoge huur het enige was, maar dit gaat vaak gepaard met intimidatie, bedreiging of diefstal uit kamers. Mensen die deze praktijken uitoefenen willen we hier in Groningen niet hebben.'