Doortje de Vinvis is verhuisd naar Leiden

© Rolf ter Sluis
Doortje de Vinvis heeft Groningen verlaten. Het twee ton zware skelet is woensdag verhuisd naar museum Naturalis in Leiden, na vier jaar in het Universiteitsmuseum te hebben gelegen.
Het Universiteitsmuseum is afhankelijk van een subsidie, maar die liet op zich wachten. 'We zijn er wel klaar mee', zegt conservator Rolf ter Sluis van het museum. 'Het is jammer dat Doortje weggaat, maar bij Naturalis komt ze in goede handen terecht.'

Fietsenkelder

Doortje lag tot begin 2012 in bubbeltjesplastic opgeslagen in een fietsenkelder van het Biologisch Centrum van de RUG in Haren. Daar was ze beland na de sluiting van het Natuurmuseum in Groningen in 2007.
Het skelet zou uiteindelijk in het gebouw voor Levenswetenschappen op Zernike komen te hangen, maar daarvoor was geen geld. Daarom werd Doortje, of Dorus - uit onderzoek bleek dat het om een mannetje ging - tijdelijk in het Universiteitsmuseum tentoongesteld.

Nieuwe bestemming

Maar het skelet van de vinvis belandde na de tentoonstelling in 2013 toch weer in het museumdepot. Hier wachtte Doortje de afgelopen drie en een half jaar op een nieuwe bestemming. Dat wordt, zo blijkt nu, Leiden.
Woensdag ging ze op transport naar de universiteitsstad. 'Het is heel snel gegaan', zegt Ter Sluis. 'Blijkbaar willen ze haar heel graag hebben bij Naturalis.
Doortje laat wel een natuurhistorische leegte achter. 'Want wat dat betreft in de spoeling dun in het Noorden', besluit Ter Sluis.