Topsportzorgcomplex van FC Groningen krijgt trainingshal naar voorbeeld Papendal

Het nieuwe Topsportzorgcomplex van FC Groningen krijgt ook een trainingshal voor topsporters. Dat is donderdagmorgen bekend gemaakt bij de presentatie van de plannen.
In de hal kunnen alle topsporters terecht voor bijvoorbeeld krachttraining. Dit kunnen de voetballers van FC Groningen zelf zijn, maar ook de basketballers van Donar of bijvoorbeeld turner Epke Zonderland. De voorzieningen worden vergelijkbaar met sportcentrum Papendal.

Uniek

De trainingshal komt er op uitdrukkelijk verzoek van Gerard Kemkers, de voormalig schaatscoach die bij FC Groningen verantwoordelijk is voor het nieuwe complex. 'Hier zijn er niet veel van op nationaal en zelfs internationaal niveau. Er is daar alle ruimte en apparatuur om toptalenten te ondersteunen', aldus Kemkers.

Kenniscentrum

Sinds een jaar traint ook het eerste elftal van FC Groningen op Corpus den Hoorn, net als alle andere elftallen van de club. Het nieuwe topsportzorgcomplex vervangt de tijdelijke gebouwen op het sportpark, zoals de kleedkamers.

Samenwerken

Daarnaast wil FC Groningen in het complex samenwerken met bijvoorbeeld het Martini Ziekenhuis om de sportmedische begeleiding te verbeteren. Ook moet het complex uitgroeien tot een sportkenniscentrum, waarin FC Groningen samenwerkt met ondermeer de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen.

Eigen spelers

De club kan op deze manier steeds meer gebruik maken van sportwetenschap en begeleiding van spelers. FC Groningen denkt zo de eigen opleiding te kunnen verbeteren. Dat is noodzakelijk, omdat de club steeds meer spelers uit de eigen opleiding wil opstellen. Directeur Hans Nijland: 'Ons streven is dat in 2018 de helft van onze selectie uit de eigen opleiding komt.'

Ook amateursport

Zowel de topsport als de amateursporters moeten voordeel hebben bij het topsportzorgcomplex. Gerard Kemkers: 'De deuren staan open voor iedereen die vraagstukken heeft op het gebied van bewegen. Je kan er binnenkomen om een trainingsprogramma te krijgen, om schoeisel te laten aanpassen of voor mentale ondersteuning.' Ook bedrijven die hun medewerkers meer willen laten bewegen kunnen er voor tips terecht.

Lagere huur

Het gebouw kost zo'n tien miljoen euro. De grootste bijdrage komt van de gemeente Groningen met een lening van vijf miljoen. Euroborg NV wordt eigenaar van het gebouw, FC Groningen betaalt huur. Dit kan de club opbrengen, omdat Euroborg NV de huur voor het stadion verlaagt.

Langere periode

Vastgelegd is dat FC Groningen tien jaar langer het stadion huurt van Euroborg NV. De huurlasten kunnen daardoor over een langere periode worden verdeeld. Daardoor gaan de maandelijkse lasten omlaag. 'Als je het stadion tien jaar langer exploiteert, betaalt de club tien jaar langer huur. Dat is reëel,' zegt wethouder Roeland Van der Schaaf.

Verhuur

De bovenste verdieping van het topsportzorgcomplex wordt gehuurd door VNO-NCW Noord voor kantoren. GGZ-instelling Inter-Psy koopt een verdieping en is één van de partijen die zich gaat richten op de (mentale) medische zorg voor sporters.
Het gebouw moet in de zomer van 2018 gebruiksklaar zijn.