'Noorden moet meer doen tegen armoede en werkloosheid'

© Archief RTV Noord
De provincies Groningen, Friesland en Drenthe moeten meer doen om armoede en langdurige werkloosheid aan te pakken. Dat zeggen onderzoekers van de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen.
In het onderzoek hebben de sociologen gekeken naar thema's als het onderwijs, gezondheid, sociaal en economisch welzijn en milieu.

Rood

Volgens de onderzoekers doet de stad Groningen het bovengemiddeld goed op vrijwel alle economische aspecten, en spelen de meeste problemen zich af in de provincie. Zo zorgen armoede en een relatief hogere werkloosheid voor een rood label, die aangeeft dat de provincie meer moet doen om de problemen tegen te gaan.

Drenthe alarmerend slecht

In Drenthe gaat het volgens de onderzoekers niet veel beter: 'Het is alarmerend slecht dat er zo weinig jongeren en zoveel ouderen wonen. Dit vraagt om een forse verbetering van het beleid.'

Elk jaar herhalen

De onderzoekers stellen voor om deze zogenoemde duurzaamheidsindex elk jaar te herhalen. Er zou dan niet alleen gekeken moeten worden naar de provincies, maar ook naar gemeenten, waterschappen en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid.