Belangenorganisaties waarschuwen boeren voor 'radicale dierenactivisten'

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) en LTO waarschuwen boeren voor radicale dierenactivisten. De groep '269life Netherlands' heeft aangekondigd in de nacht van donderdag op vrijdag in te breken in stallen van Nederlandse boeren, om naar eigen zeggen dierenleed te laten zien.
De filmpjes worden vanaf 00:00 uur live vertoond op de
van de dierenactivisten. Het is onduidelijk of de actievoerders het ook gemund hebben op Groningse boeren.

Alert

De belangenorganisaties roepen alle boeren op de komende dagen alert te zijn. 'Zorg dat de bewakingscamera's goed werken. Als u iets verdachts ziet, bel dan gelijk de politie.'
De NVV en LTO keuren de actie van de dierenactivisten af. Volgens de bonden zorgt plotseling bezoek in een stal voor veel stress en daardoor onnodig dierenleed.

Brandbrief naar minister

De Tweede Kamer is ongerust over de plannen van de dierenactivisten. Het CDA wil hierover een brandbrief naar het ministerie van Veiligheid en Justitie sturen. 'Directe actie is noodzakelijk, zeker gelet op het feit dat agrarische bedrijven doorgaans gelegen zijn in afgelegen gebieden, waar de politie te maken heeft met langere aanrijtijden', zegt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Naar eigen zeggen staat een meerderheid van de Tweede Kamer achter de brief.
Justitieminister Ard van der Steur zei donderdagavond bekend te zijn met de oproep van de activisten. 'We volgen het nauwgezet en de politie is alert.'