'Ruiken en voelen, dat is de volgende stap'

'Cunera' gaat over virtual reality. De ontwikkelingen gaan razendsnel en daarmee ook de toepassingsmogelijkheden.
Brandwonden

De 7-jarige Roben Uuldriks uit Siddeburen lag met ernstige brandwonden in quarantaine in het Martini Ziekenhuis. Met een virtual reality-bril kon hij rechtstreeks in zijn eigen klas rondkijken. Door zijn hoofd te bewegen bediende hij zelf de 360° camera.

Tijdreis

Deze toepassing van virtual reality is ontwikkeld door het Groningse bedrijf yellowBird. Het bedrijf maakt ook lesprogramma's voor de basisschool. 'We kunnen de kinderen naar een plek brengen waar ze normaal alleen over lezen in lesboekjes,' zegt directeur Bas Beukers. 'Kinderen kunnen met virtual reality zelfs een tijdreis maken.'

Zwemmen tussen dolfijnen

Bij het Groningse bedrijf Viemr maakten ze een 360° film tussen de dolfijnen in Egypte. De film, waarin het lijkt of je tussen de dolfijnen zwemt, wordt gebruikt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij mensen met autisme of PDD-NOS. Het effect van de therapie wordt nog onderzocht.

Volgende stap

Cunera mag de bril uitproberen. Een bijzondere ervaring, maar: 'Je zou de dolfijnen ook willen ruiken en voelen.' Volgens Stefan Vogelzang van Viemr is dat de volgende stap.
'Cunera' zie je zondagavond op TV Noord om 18.10 na Noord Vandaag, herhaling ieder half uur. Je kunt het programma ook bekijken via rtvnoord.nl en onze app.