Huurders Jeltemahuis zijn boos over 'slecht onderhoud'

Huurders van het Jeltemahuis in Niekerk klagen erover dat hun appartementencomplex slecht wordt onderhouden. Ze zijn 'boos en bezorgd'.
In een brief klagen de huurders over een rammelende lift, rookmelders die constant afgaan, hoge kosten voor de verwarming en een niet-werkende koeling.

Geen gehoor

De verhuurder, Zonnehuisgroep Noord, zou volgens de klagers niet reageren op de klachten. 'Bewoners hebben diverse pogingen ondernomen om de problemen op te lossen, maar krijgen geen gehoor', zo schrijven ze zelf in de brief.

Rookmelder gaat af tijdens het strijken

De lift is eigenlijk niet geschikt als personenlift. Het is in werkelijkheid een hefplateau, zo luidt één van de klachten.
Daarnaast zouden rookmelders te pas en te onpas afgaan. 'Strijken of iets uitgebreider douchen is hierdoor niet eens mogelijk. Zo strak staan de melders afgesteld.'

Spinnenwebben

Ook de schoonmaak is de huurders een doorn in het oog. Maandelijks betalen zij 12,50 euro aan servicekosten. Maar 'er hangen spinnenwebben in de trappenhuizen'.
Een huurder die daarover een brief stuurde, kreeg geen reactie. 'In plaats daarvan kregen alle bewoners een brief met daarin de boodschap dat wij als huurders zelf verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak van deze ruimtes. Doen wij dat niet, dan worden de servicekosten verhoogd.'

Huurprijzen

Naast alle praktische zaken, die volgens de huurders niet in orde zijn, is er nog een klacht: de huurprijs. Volgens de klagers geeft Zonnehuisgroep Noord een lagere huurprijs door aan de Belastingdienst dan er daadwerkelijk betaald wordt.
Het gevolg is dat de bewoners geen recht hebben op huursubsidie.

Jeltemahuis

In het Jeltemahuis wonen 60-plussers. Het complex bestaat uit appartementen met enkele gezamenlijke ruimtes, zoals bergingen.
De Zonnehuisgroep Noord huurt het complex weer van woningcorporatie Wold en Waard.
De Zonnehuisgroep wil niet ingaan op technische en financiele zaken, maar zegt wel toe te gaan praten over de problemen. Ook wordt toegezegd de communicatie met de bewoners van het Jeltamahuis te verbeteren.