Kabinet: Miljoenen extra naar Groningen

© Remy van Mannekes/RTV Noord
Het kabinet trekt 244 miljoen euro extra uit om de problemen veroorzaakt door de gaswinning op te lossen.
Dat blijkt uit de voorjaarsbrief die vrijdag door minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het gaat om een tussentijdse aanpassing van de begroting voor dit jaar.
Het geld komt beschikbaar in de periode 2016 - 2024. Volgens bronnen in Den Haag is het geld onder meer bestemd voor herinvoering van de waardevermeerderingsregeling. Een regeling waarbij mensen met schade geld kunnen krijgen voor het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnecollectoren.
40 miljoen euro is voor het energiezuinig maken van 10.000 te versterken woningen. Later wordt ook nog een akkoord verwacht over de versterking van schoolgebouwen.
Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) reageert opgetogen: 'Ik moet de definitieve uitwerking nog zien, maar ik ben blij dat ze aan Groningen hebben gedacht. Dat is te danken aan onze gezamenlijke inzet van provincie, gemeenten. De Groninger Bodembeweging en heel veel mensen meer.'
Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is blij met de kabinetsbrief: 'Het heeft lang geduurd, de hele Kamer heeft eerder voor een motie gestemd om de waardevermeerderingsregeling overeind te houden. Daar is nu geld voor gevonden. Dat lijkt me meer dan terecht.'
Het geld komt direct uit de gasbaten en is een aanvulling op de 1,2 miljard uit het bestuursakkoord dat eerder werd gesloten met Groningen.