Stadskanaal neemt verlies in project Nieuw Veenlanden

© Mario Miskovic/RTV Noord
De gemeente Stadskanaal trekt zich terug uit het project Nieuw Veenlanden. Dat is een nieuwbouwwijk in Nieuw-Buinen op de Drents-Groningse provinciegrens.
De wijk is nooit van de grond gekomen. Er was ooit sprake van 1500 woningen in de wijk. Maar sinds 2012 zijn er slechts twee kavels verkocht.

Verlies van 935.000 euro

De ontwikkeling lag in handen van de gemeenten Stadskanaal en Borger-Odoorn en woningcorporatie Lefier. Stadskanaal en Lefier stappen uit het project. Voor de gemeente Stadskanaal betekent dat een verlies van 935.000 euro. De gemeenteraad is maandagavond unaniem akkoord gegaan met dat voorstel.
'Dit was een sprookje die uitging als een nachtkaars', reageert raadslid Gerrie Kremer (SP). 'Maar we kunnen beter nu ons verlies nemen.'
Nagel aan doodskist
In de raad van Stadskanaal wordt ook met een vinger naar het Rijk gewezen. 'De plannen voor een windmolenpark waren de laatste nagel aan de doodskist', meent Egbert Hofstra (PvdA). De fracties van Gemeentebelangen, D66 en de VVD willen dan ook weten of er een claim ingediend kan worden bij het Rijk.
Laatste zetje
Wethouder Peter Gelling (Gemeentebelangen) erkent dat de windmolenplannen mogelijk het laatste zetje hebben gegeven. 'Maar de resultaten vallen al langer tegen.' De wethouder stelt wel dat de gemeente alles op alles gaat stellen om gecompenseerd te worden als de windmolens er daadwerkelijk komen.

Lees ook: Borger-Odoorn lijdt opnieuw verlies op woonwijk Nieuw-Buinen