Garnalenafval Lauwersoog in medicijnen en verf

Garnalendoppen, wat kun je er mee? Niet veel: het afval dat overblijft na het pellen verdwijnt doorgaans gewoon naar de stort. Daar komt verandering in. De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool hebben toepassingen ontwikkeld voor de garnalendoppen.
Garnalen pellen nieuwe stijl

De doppen bestaan uit chitine. Dat is bruikbaar als grondstof in de farmaceutische industrie en voor het maken van verf en coatings. Het bedrijf Telson, dat samen met GPC Kant machinaal garnalen gaat pellen in een nieuw gebouw in Lauwersoog, krijgt 150.000 euro subsidie voor die alternatieve toepassingen.

Van Marokko naar Lauwersoog

De garnalen gaan nu bijna allemaal naar Marokko waar ze handmatig worden gepeld. De doppen bleven daar. Nu het pellen machinaal in Lauwersoog gaat gebeuren, ontstaat het afval hier. Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer gaat het om grote hoeveelheden: naar schating 60 ton per week. Een garnaal bestaat immers voor 60% uit de oneetbare delen.

25 nieuwe banen

De 150.000 euro subsidie komt uit het fonds voor het zogeheten Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Dat is bedoeld voor vernieuwende samenwerkingsprojecten waarbij ook werkgelegenheid ontstaat. Volgens de gedeputeerde levert het garnalendoppenproject zo'n 25 nieuwe banen op.
Van de 5,8 miljoen euro die er in het IAG zat is nog vier ton over. Het programma loopt tot en met volgend jaar. Gezien het grote aantal aanvragen neemt de provincie geen nieuwe in initiatieven meer in behandeling.