Provincie investeert miljoenen in omgeving vliegveld Eelde

Het gebied rondom Groningen Airport Eelde wordt aangepakt. De provincie Drenthe stelt 8,2 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de omgeving van het vliegveld. Het geld van de provincie moet andere investeerders aantrekken. Dat meldt RTV Drenthe
Energielandgoed

Naast de start- en landingsbaan van het vliegveld wordt een zonneakker aangelegd van twintig hectare met ruim 77.000 zonnepanelen. Die moeten 5.500 huishoudens van stroom voorzien. 'Dit moet het gebied een economische impuls geven', zegt gedeputeerde Cees Bijl.
Daarnaast komt er biomassateelt, kleinschalige tuin- en energiebouw, een recreatieve route en experimenten op het gebied van energieinfrastructuur en netwerkbeheer.

Logistieke Hub Flora Holland

De logistieke hub van het bedrijf wordt uitgebreid voor stedelijke en regionale distributie. Het moet vooral de stad Groningen ontlasten.

Vestigingslocatie

Het moet voor bedrijven interessant worden om zich rondom de luchthaven te vestigen. De provincie wil investeren in onder andere herbestemming en wil werklocaties opwaarderen. 

Living Lab

Het project Living Lab is vorig jaar opgestart met de gemeente Tynaarlo en de Hanzehogeschool Groningen. Het werkt onderzoeksvragen uit vanuit kennisinstellingen, overheden en marktpartijen.

Voortbestaan luchthaven

'Wat er ook gebeurt met Groningen Airport Eelde, dit komt er sowieso', aldus Bijl. 'Die discussie staat hier volstrekt los van.'
'Wij willen dat het gebied kansen krijgt om zich te ontwikkelen, los van wat er gaat gebeuren met de toekomst van de luchthaven', vervolgt hij. 'We willen de omgeving economisch sterker maken. De omgeving kan wel een opknapbeurt gebruiken.'

Lees ook: