Deloitte: Haren beweegt zich financieel op randje

© Henk Binnendijk/Groningen in Beeld
De financiële positie van gemeente Haren is erg zwak. Dat blijkt uit een onderzoek dat Deloitte heeft gedaan in het kader van een mogelijke gemeentelijke herindeling. 'De rek is eruit.'
Voor de toekomst zijn er 'de nodige risico's', schrijven de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat het weerstandsvermogen zwak is en dat de schulden hoog zijn. De belastingen in de gemeente liggen al hoog.
Vergeleken met vergelijkbare gemeenten doet Haren het niet goed. Haren heeft weinig financiële reserves. De gemeente valt volgens Deloitte 'in de meeste risicovolle categorie'.
Haren wordt volgens Deloitte op kosten gejaagd door onzekerheid over de toekomst van de gemeente. Er worden hierom vrijwel alleen nog maar tijdelijke krachten ingehuurd. Die zijn duurder dan mensen met vaste contracten. Het onderzoeksbureau adviseert te stoppen met het inhuren van tijdelijke medewerkers.
De onderzoekers vragen zich af of de gemeente ontwikkelingen in de toekomst aankan. Omdat het maar een kleine gemeente is, zijn er weinig ambtenaren in dienst die specialistisch werk doen.
Eerder plaatste een rapport van onderzoekers van B&A al kanttekeningen bij een zelfstandig Haren. Onder druk van de provincie heeft Haren besloten herindelingsgesprekken aan te gaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. Oud-minister van Landbouw Hayo Apotheker moet het proces begeleiden.
De gemeenteraden van Haren, Groningen en Ten Boer worden vrijdagochtend geïnformeerd over de uitkomsten van het rapport.

Lees ook: