'Haren doet er goed aan te fuseren met Groningen en Ten Boer' (update)

Een samenvoeging van de gemeente Haren met Groningen en Ten Boer is goed voor Stad en Ommeland. Dat concludeert de onderzoekscommissie herindeling onder leiding van Hayo Apotheker.
De provincie gaf opdracht tot het
. Haren koerst tot nu toe aan op zelfstandigheid, maar verstandig is dat volgens de onderzoekers niet.

Financieel niet weerbaar

Financieel staat Haren er niet goed voor. 'Financiële tegenvallers hebben direct consequenties voor het voorzieningenniveau en er is nauwelijks ruimte voor nieuw beleid en ambitie', luidt de conclusie.

Robuust

Maar zou Haren ervoor kiezen om samen te gaan met Groningen en Ten Boer, dan ontstaat 'een krachtige bestuurlijke eenheid, die één verrijkte, dynamische agenda kan realiseren voor Stad en Ommeland.'

Gemeenteraad

De gemeenteraad is nu aan zet. Zij praten binnenkort over het rapport. Daarbij zijn twee keuzes: zelfstandig blijven of fuseren.
Mocht de keuze vallen op fusie, dan moet dat per 1 januari 2019 een feit zijn.

Twijfels

Toch hebben verschillende raadspartijen hun bedenkingen bij het rapport. 'De bestuurskracht van Haren is inderdaad een probleem, daar moeten we gepaste maatregelen op nemen. Maar of fusie de oplossing is? Ik denk het niet', stelt Mathilde Stiekema van het CDA. Een eigen rapport van Haren over de mogelijkheid om zelfstandig te blijven sterkt haar. In 'Beterr Haren' wordt gesteld dat met een aantal ingrepen, waaronder bezuinigingen, de financiële positie kan worden verbeterd.

Provincie is de baas

Moch de gemeenteraad inderdaad voor zelfstandheid kiezen, dan is de gemeente er nog niet. Artikel 8 procedure van de ARHI is nog steeds van kracht.
Dat betekent dat de provincie de baas is. Het ligt voor de hand dat die ook tot een fusie zal besluiten als de raad tegen stemt.
Enige hoop voor Haren is dan nog de Tweede Kamer. Die vraagt namelijk om draagvlak onder de bevolking bij een op handen zijnde fusie. Is dat er niet, is het mogelijk dat Den Haag de provincie Groningen terugfluiten in dit dossier.

Lees ook: