Stroomkabel onder Eems naar Duitsland is nog steeds mogelijk

Een stroomkabel onder de Eems naar Duitsland kan nog steeds, hij moet alleen een andere naam krijgen.
Dat zegt directeur Harm Post van Groningen Seaports. Het havenschap is een van de partijen die proberen een stroomkabel naar Duitsland aangelegd te krijgen, waardoor bedrijven in Nederland kunnen profiteren van de lagere Duitse stroomprijzen.

Klesch

Dat is vooral van groot belang voor aluminiumfabriek Klesch. Het voormalige Aldel ging eind 2013 juist failliet als gevolg van het prijsverschil waardoor het bedrijf niet met Duitse aluminiumproducenten kon concurreren.

Internationale interconnector

De Duitse autoriteiten hebben weliswaar geen vergunning verleend voor het aanleggen van die kabel, maar dat is volgens Post een formele kwestie. 'We noemen het tot nu toe een direct line. Onder die definitie is er geen of heel moeilijk een vergunning te krijgen. Het Bundesnetzagentur heeft ons aanbevolen er een 'internationale interconnector' van te maken. Dan kunnen we wel een vergunning krijgen. De vergunningsprocedure wordt nu onverminderd doorgezet.'
Aan het eind van het jaar moet er duidelijkheid zijn over de vergunning, verwacht Post. Vervolgens is het de vraag of er nog steeds een dusdanig verschil tussen de stroomprijzen is dat het aanleggen van de kabel rendabel is voor bedrijven die goedkopere stroom willen.

Stroom nog altijd 20 procent goedkoper

'Op dit moment is dat nog steeds zo', aldus Post. 'De stroom in Duitsland is nog steeds 20 procent goedkoper dan in Nederland en dus aantrekkelijk. Aan het eind van het jaar zullen we een definitieve investeringsbeslissing moeten nemen.'