Roken we straks gemeentewiet?

Worden gemeenten straks de leverancier van wiet? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stemt vandaag over een voorstel om de wietteelt te reguleren.
Hennepteelt uit illegale circuit

Het plan werd een half jaar geleden geoppeerd door zeven burgemeesters, waaronder Pieter Smit van Oldambt. Gemeenten zouden volgens de werkgroep zelf de teelt, handel en verkoop van wiet moeten reguleren. Dat zou de hennepteelt uit het illegale circuit halen.
De werkgroep maakt zich zorgen over problematisch cannabisgebruik, de kwaliteit en samenstelling en over de 'ondermijnende werking die uitgaat van de cannabisproductie- en handel'. Het VNG bestuur neemt die mening over.

Nieuw kabinet

Volgens burgemeester Smit is het belangrijk dat de gemeenten een eenduidig standpunt hebben. 'Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen en komt er een nieuw kabinet. Het is van belang dat wij als gemeenten laten zien wat voor ons belangrijk is. Ik ga er vanuit dat een nieuw kabinet hiermee aan de slag gaat.'

Consistent beleid

Het VNG-bestuur pleit voor een consistenter beleid en ziet de regulering van wietteelt als 'enige levensvatbare manier' om de problemen op te lossen.

Lees ook: