Waar is de Damster meervleermuizenkolonie gebleven?

Woon je in een rijtjeshuis en denk je erover om je huis te laten isoleren? Kijk dan eerst even goed of je misschien tweehonderd meervleermuizen in je spouwmuur hebt zitten. Het zou kunnen gaan om de verdwenen Damster meervleermuizenkolonie.
Vermist

Twintig jaar lang heeft in een huis in Appingedam een grote groep vrouwtjes met jongen van deze bijzondere vleermuizensoort gewoond. Sinds een paar jaar zijn ze spoorloos verdwenen.

Mega-muggenvangers

Meervleermuizen zijn gespecialiseerd in het vangen van muggen. Per nacht vangt één meervleermuis ongeveer drieduizend muggen. 'Het zijn dus geweldige opruimers', vertelt Klarissa Nienhuys van de Vleermuiswerkgroep Groningen. 'Appingedam en Delfzijl zijn door hun waterrijke omgeving zeer geschikt voor de meervleermuizen, omdat water altijd muggen aantrekt.'
De meervleermuizen in onze provincie zijn belangrijk, omdat zij de schakel vormen tussen de vleermuispopulaties van de Friese meren en die van Noord-Duitsland.

Hoe zien ze eruit?

Meervleermuizen zijn zo groot als een mus. Ze hebben vrij smalle vleugels en een grijs/bruin zijdeachtig vachtje. De dieren hebben opvallend grote poten, waarmee ze door het water harken om de muggen te vangen.

Glinsterend poederpoep

De dieren wonen in een droge, warme en holle ruimte met een vliegopening van minstens drie meter boven de grond. Ze maken geen nest. Recht onder het uitvlieggat zijn vaak droge poepjes te vinden. Die lijken op muizenkeutels, maar ze bestaan uit gemalen insectenpootjes en -vleugeltjes. Ze zijn makkelijk te verpulveren tot een glinsterend poeder.
Als je een vleermuiskolonie ontdekt, kun je dat melden via de facebookpagina van de Vleermuiswerkgroep Groningen.