Spreeuwen, bij Cunera

Het programma Cunera gaat zondag over spreeuwen.
Steeds minder spreeuwen

Het gaat niet goed met de spreeuwen; als gevolg van moderne landbouwmethoden zijn er steeds minder. Dat schrijft de Groninger bioloog Koos Dijksterhuis in zijn boek 'De spreeuw', dat onlangs verscheen.
Dijksterhuis is dol op spreeuwen: 'Ze zijn heel sociaal, kunnen prachtig zingen en zelfs praten.' Met Cunera gaat hij op zoek naar spreeuwen bij Noorddijk. 'Vroeger zag het hier zwart van de spreeuwen.'

Tamme spreeuw

Aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt al jaren onderzoek gedaan naar spreeuwen. Onder meer door professor Joost Tinbergen, die inmiddels met pensioen is. Tinbergen observeerde spreeuwen op Schiermonnikoog en had 21 jaar een tamme spreeuw als huisdier. Pieter heette het dier. 'Ik was zelfs zijn seksuele partner, hij copuleerde met mijn hand.'

Netten tegen de spreeuwen

Fruittelers zijn niet bepaald dol op spreeuwen. Cunera is bij fruitbedrijf Oudebosch in Niehove, waar ze bezig zijn om netten te spannen over de kersenbomen. Ooit werd er een complete kersenoogst opgegeten door spreeuwen. Dat was een strop van tienduizenden euro's.

Gepakt door de kat

Bij Pim en Mieke Lollinga van Faunavisie Wildcare, een vogelopvang in Westernieland, worden regelmatig jonge spreeuwen binnengebracht. Meestal zijn ze uit het nest gevallen, of heeft een kat ze te pakken gehad. Pim en Cunera laten samen herstelde spreeuwen vrij.
Cunera over spreeuwen. Zondag om 18.10 na Noord Vandaag. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te zien via rtvnoord.nl en onze app.