Tweede Kamer roept Shell en ExxonMobil op matje

© Flickr / Risastla (creative commons)
Shell en ExxonMobil krijgen een uitnodiging voor een hoorzitting in de Tweede Kamer over de lobby-strategie van beide gas- en olieconcerns.
Aanleiding is de veelbesproken lobbybrief van Shell. Daarin wordt volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gedreigd minder woningen in Groningen te versterken als de gaskraan verder dichtgaat. Dat leidde tot veel commotie.

Niet verplicht

De Kamer heeft besloten de beide moederbedrijven van de NAM tijdens een hoorzitting om tekst en uitleg te vragen. Of ze komen moet nog blijken. Ze zijn niet verplicht te verschijnen. Zo kwam eerder Starbucks niet opdagen, toen de Kamer dit concern aan de tand wilde voelen over een belastingconstructie.
De hoorzitting staat gepland op 8 september. Naast de aandacht voor de lobby-praktijken is deze bijeenkomst in de Tweede Kamer een opmaat voor een nieuw gasbesluit. Daarbij gaat het om de gasproductie in het nieuwe gasjaar, dat loopt van oktober dit jaar tot oktober 2017.

Twee delen

De Kamer besluit nog deze maand welke betrokkenen en deskundigen naast Shell en ExxonMobil aan het woord komen. De verwachting is dat de hoorzitting in twee delen wordt gesplitst. Met een onderdeel over de lobby-strategie en een over de gasproductie.