Jan Brons is niet dood, hij leeft!

Oké niet echt natuurlijk, maar voor theaterliefhebbers kruipt acteur Arno van der Heyden de komende weken in de huid van ingenieur Jan Brons. Van der Heyden speelt een van de hoofdrollen in het theaterstuk 'Jan Brons is terug' dat aanstaande vrijdag bij de voormalige steenfabriek in Appingedam in première gaat.
Jan Brons ontwierp in 1883 de nieuwe kerk van Wagenborgen, toen hij slechts 17 jaar was. Daarna werkte hij aan talloze grote machines en zijn eigen motor - die op petroleum in plaats van benzine reed omdat Brons het woord 'petrol' verkeerd vertaald had uit het Engels.
In de nieuwe theatervoorstelling komt Brons terug uit het hiernamaals om het leven van de 35-jarige Winnie op de rit te zetten.

Repetities

De afgelopen twee weken repeteerde de cast met onder meer Lotte Dunselman, Steven Stavast en Van der Heyden al op locatie in Appingedam. 'En dat is toch net iets anders dan in een repetitielokaal' zegt Dunselman, die de rol van Winnie speelt.

Groot spelen

'Winnie heeft bijvoorbeeld een aantal nerveuze tics zoals het in de handen klappen naast haar hoofd. Normaal gesproken moet je dat niet te groot spelen, want mensen met een tic willen juist niet dat zoiets opvalt. Maar omdat we buitenspelen moet dat juist wel, anders valt het niet op en dan slaat het weer nergens op' lacht de actrice.

Buiten maar toch intiem

Volgens Dunselman heeft schrijfster Nynke Klompmaker goed rekening gehouden met de locatie. 'Bovendien is het een afgebakend stuk, zodat het toch vrij intiem wordt en mensen niet meteen worden afgeleid door de koeien in de wei ofzo en je daardoor gewoon goed kunt spelen'.

Stichting Kronkels

Het theaterstuk 'Jan Brons is terug!' is een tragikomische en muzikale voorstelling. Initiatiefnemer is De Stichting Kronkels door Fivelingo en de stichting verzorgde eerder op dezelfde locatie de theatervoorstelling 'De Nieuwe Man'.