Faillissementen: de trend is gunstig

Treuren om het bankroet van V en D
Treuren om het bankroet van V en D
Een faillissement. Voor ondernemers is het vaak een persoonlijk drama dat ervaren wordt als het pad naar de hel van een periode van jarenlange financiële misère. Hoe heeft de crisis huisgehouden in het Groningse bedrijfsleven en hoeveel ondernemers zijn ten prooi gevallen aan hun schuldeisers?
In de rubriek CIJFERS brengt RTV NoordZaken de regio in kaart aan de hand van allerlei belangrijke getallen. Die zeggen veel over hoe ons gebied ervoor staat, economisch gezien. Een deskundige voorziet de cijfers telkens van commentaar. Deze keer is dat Wim Entzinger,
ervaren curator in faillissementen en bewindvoerder in surseances van betaling. Entzinger werkt bij PlasBossinade Advocaten en Notarissen in Groningen.

De crisis heeft heel wat Groninger ondernemers de kop gekost. Het wordt allemaal nauwkeurig bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De CBS-cijfers laten een golfbeweging zien die min of meer gelijke tred houdt met de crisis, het zal niet verbazen.
Nadat de economische neergang in 2008 inzette, was er een eerste faillissementspiek in 2009. Dan daalt tot midden 2011 het aantal bedrijven dat op de fles gaat, om vervolgens weer te stijgen tot een hoogtepunt midden 2013. Sindsdien neemt het aantal bedrijven dat bankroet gaat af. Die gunstige trend houdt tot nu toe aan en werd slechts onderbroken door een flinke piek in maart 2015.

Faillissementsdeskundige Wim Entzinger:

'Wij hebben het in 2008 en 2009 erg druk gehad bij de sectie insolventierecht van PlasBossinade. Het was die periode dat bedrijven door de crisis in moeilijkheden kwamen en grote ondernemingen failliet gingen. Denk aan Thuiszorg Groningen in 2009, een bedrijf met vierduizend werknemers. We zijn nog steeds bezig met de afwikkeling ervan. Faillissementen hebben vaak een lange doorlooptijd.'
'Vanuit mijn rol als curator gezien was dat de periode van de 'mooie' faillissementen. In 2013 was er veel meer bagger. Lege bv's, rommelbedrijfjes, dat werk. Momenteel zien we dat vooral de retail en de horeca het moeilijk heeft. Ook bij kleinere internetbedrijfjes zien we nu nogal wat bedrijven failliet gaan. Vaak zijn dat ondernemingen die de opstartfase doorkomen en vervolgens de financiering voor de verdere voortgang niet rondkrijgen.'
'Ik verwacht dat de problemen in de retail de komende tijd aanhouden. Vooral veel kledingzaken zullen omdonderen, zeker ook door de opkomst van webshops, waar veel andere stenen winkels in de binnenstad uiteraard ook last van hebben.'
Om de Groningse cijfers te kunnen vergelijken is hieronder ook een grafiek met de landelijke faillissementscijfers te zien.

Binnenkort presenteren we in de rubriek Cijfers ook de aantallen starters, opheffingen. Samen met de faillissementscijfers geeft dat een nog completer beeld van de bedrijfsdynamiek in onze provincie.