'Het is tijd voor een volstrekt onafhankelijk kenniscentrum'

© Goos de Boer/RTV Noord
Groningen moet een 'volstrekt onafhankelijk' kenniscentrum krijgen voor aardbevingen en bodemdaling door gaswinning. Veel informatie hierover is nu te gekleurd. Dat vindt de Groninger Bodem Beweging (GBB).
Kennistafel

De belangenorganisatie reageert op het initiatief van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders voor de oprichting van een kennistafel 'gebouwen en versterken'.
De GBB heeft forse kritiek op de vorming van zo'n klankbordgroep. Dat blijkt in Appingedam tijdens de werkconferentie Meters Maken over meetinstrumenten en het verstrekken van informatie daar over.

Naïef

'Het parkeren van het meten en monitoren doet geen recht aan het belang en de complexiteit van dit cruciale onderwerp. De suggestie dat een klankbordgroep de informatiebehoefte van de inwoners Groningen zal bevredigen is naïef', houdt Derwin Schorren van de GBB Alders voor.
Hij pleit voor de vorming van een 'volstrekt onafhankelijk kenniscentrum'. En dat moet leiden tot een uitgebreider meetnetwerk, de afschaffing van de contourkaart, waarop de grenzen van het aardbevingsgebied worden aangegeven, en de inzet van meer en andere meetmethodes. Bij dat laatste wordt onder meer gewezen op het noodzakelijke gebruik van de al veel genoemde tiltmeters.

Beroep op Alders

De GBB doet een dringend beroep op Alders om ervoor te zorgen dat Groningen ook daadwerkelijk zo'n onafhankelijk kenniscentrum krijgt.
Daarnaast wil de bodembeweging dat informatie van het KNMI over de aardbevingen toegankelijker wordt. Verder moet beter inzicht worden gegeven in alle digitale informatie over bodemdaling, bevingen en trillingen die er is. 'De kennis moet worden gedeeld met iedereen die daar meer over wil weten', vindt Schorren.