'Keuren van varkens voor export moet eenvoudiger'

De maat is vol voor varkenshouders en transporteurs. Door problemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) loopt de export van varkens flinke vertraging op.
Brandbrief

Veel varkens gaan naar slachterijen net over de grens. Het komt regelmatig voor dat de dieren niet weg kunnen, omdat de NVWA de zaken niet voor elkaar heeft. Dat zegt voorzitter Henk Bleker van Vee en Logistiek Nederland. Volgens hem zijn er vooral te weinig dierenartsen om de export van levend vee soepel te laten verlopen. Die dierenartsen moeten de varkens keuren voordat ze de grens overgaan.
Bleker heeft een brandbrief naar de NVWA gestuurd.

Op de boerderij keuren

Bleker: 'Het keuren van de varkens moet eenvoudiger. Nu is het zo dat er een dierenarts van de NVWA bij moet zijn als de dieren worden geladen. In andere EU-landen worden de varkens op de boerderij gekeurd en moeten ze binnen 24 uur op transport. Nederland hoeft niet het braafste jongetje van de klas te zijn'.

Zelf organiseren

'Vee en Logistiek Nederland heeft ook aangeboden om de keuringen zelf te organiseren. Het is best lastig om een dierenarts precies op het moment van laden ter plekke te hebben. Als wij zelf de dierenartsen kunnen plannen en oproepen, gaat dat al een stuk efficiënter', zegt Bleker.

Vermijdbare kosten

Volgens Bleker draaien de varkenshouders en de transporteurs nu op voor de problemen bij de NVWA. 'Bij de boeren ontstaat een overvloed aan biggen. En exporteurs kunnen soms maar twee in plaats van drie vrachten per dag doen. Op jaarbasis betekent dit zo'n tien miljoen euro aan vermijdbare kosten.'
Vee en Logistiek Nederland en de NVWA hebben volgende week woensdag overleg over de situatie.