Voormalige stortplaats Bierum wordt gesaneerd

© Frits Gardenier (Archief RTV Noord)
De gemeente Delfzijl gaat de voormalige stortplaats in Bierum saneren. De vuilstort wordt volledig afgegraven. Delfzijl wil daarvoor twee miljoen euro uittrekken.
Dijk

Tweederde van de saneringskosten wordt betaald door de provincie en waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap is momenteel bezig met de voorbereidingen om de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl te verbreden, om onder meer de zeespiegelstijging te weerstaan. De voormalige stortplaats vormt daarbij een obstakel.

Vervuiling

Daarnaast is uit bodemonderzoek gebleken dat de voormalige stortplaats ernstig vervuild is. Daardoor komen ook afvalstoffen in het oppervlaktewater terecht. Volgens de gemeente bestaat er geen gevaar voor de natuur, maar door de vuilstort af te graven wordt het verspreidingsrisico weggenomen.

Nieuw bos

Wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl is blij met deze aanpak: 'Door gezamenlijk op te trekken met de provincie en het waterschap is het mogelijk een oude, verontreinigde stortplaats op te ruimen en de zorgen van omwonenden weg te nemen.' Na de afgraving is er ruimte voor verbreding van de dijk en de aanplant van bomen. Dat laatste gebeurt in overleg met de omwonenden.