Mischa's Mediawereld: De verhuizing van RTV Noord

Het is echt waar. RTV Noord gaat verhuizen. Voor de tweede keer in ons bestaan (voor zover ik na kan gaan) verplaatsen we grote delen van ons bedrijf naar een andere locatie. Tijdelijk. En we hebben er zin in.
Van woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli aanstaande houden we kantoor in Delfzijl. Op de kade, tijdens DelfSail.
In 2009 hebben we dat ook al gedaan. Het idee ontstond destijds terloops. We waren plannen aan het maken voor onze verslaglegging van het nautische evenement toen iemand de vraag stelde: 'Waarom verplaatsen we RTV Noord niet gewoon een paar dagen?'
Dat hebben we gedaan. 'Gewoon' was het beslist niet. Eerder een heel ingewikkelde operatie. Er komt namelijk toch wel iets kijken bij het maken van radio en met name televisie. Ons studiocomplex in Groningen is daarop ingericht. De kade van de haven van Delfzijl vanzelfsprekend niet.
Dus iedereen moest, wilde en ging vol in de beugels. En we kregen er een fantastische kick van. Wat een energie gaf DelfSail 2009.
Wat dat betreft zijn we jaloers op onze vrienden in Friesland, waar ze elke zomer grote evenementen hebben (denk aan skûtsjesilen en keatsen). Na 2009 hebben we zelfs nagedacht over het zelf ontwikkelen van een groot jaarlijks evenement. Om dat gevoel van DelfSail vast te houden. Maar het is niet onze kerntaak om evenementen te organiseren, dus het is bij plannenmakerij gebleven.
Nu, zeven jaar later, is er weer een editie. We kunnen niet wachten. Bijna de hele redactie verhuist. Radio, TV en veel online. Met nieuwe technieken, drones, extra radio- en tv-uitzendingen proberen we voor u dat speciale gevoel te vangen en door te geven. We gaan nog massaler te werk dan in 2009. Omdat de technische vooruitgang dat mogelijk maakt.
Tientallen medewerkers van ons mooie bedrijf zullen vanaf vroeg in de ochtend tot diep in de nacht, vanaf 29 juni tot en met het slot van DelfSail, aan het werk zijn. De productie is er sinds januari druk mee.
Maandag 4 juli is het voorbij. Ik weet nu al dat we dan verlangen naar weer zo'n gebeurtenis, wat voor ons geweldig is om te verslaan en voor Groningers een gevoel van trots en positivisme oplevert. Jammer dat het maar eens in de zes, zeven jaar wordt gehouden. Misschien dat toch eens iemand met een heel goed idee voor een jaarlijks evenement moet komen.
Ik hoop u te zien, volgende week tijdens DelfSail. Aan boord met Noord!
Mischa van den Berg,
Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.