Alders geeft 'vergissing met aantal te versterken huizen' toe

© Siese Veenstra/ANP
Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders geeft toe zich 'vergist te hebben' in het aantal te versterken woningen in Groningen. Hij biecht dat woensdag op tijdens een bijeenkomst met Provinciale Statenleden.
Eerder werd nog uitgegaan van tienduizenden panden die aangepakt zouden moeten worden. Dat worden er veel minder, is de verwachting nu.
Volgens Alders is eerder een verkeerd uitgangspunt gekozen. 'We hebben geleerd het niet als een militaire operatie aan te pakken. Het gaat om de mensen en hun huis. We willen allemaal weten hoeveel het er worden, maar dat is afhankelijk van het gesprek aan de keukentafel bij mensen thuis. Dit is nu de kern van de aanpak.'

Nog maar honderd

In de loop der tijd zijn veel getallen de revue gepasseerd. Zo bleek eerder uit een provinciaal onderzoek dat er 170.000 huizen en gebouwen zouden moeten worden versterkt. Alders sprak kort nadat hij met zijn klus was begonnen een jaar geleden nog over 'enkele tienduizenden'. De NAM had het in het recente winningsplan over nog maar honderd.
Vorige week in het gasdebat gaf minister Henk kamp ook al toe dat er minder huizen in Groningen versterkt hoeven te worden. Vorig jaar beloofde hij nog dat in 2015 drieduizend huizen per jaar versterkt zouden worden. Dat is bij lange na niet gehaald.

Geen getal

Alders wil geen getal meer noemen. 'We zitten midden in dat proces. We praten nu met de mensen en dan pas zien we hoeveel huizen er versterkt worden. Wat nodig is zal ook worden versterkt. Daar is geen enkele twijfel over.'

Huurhuizen

Verder is inmiddels duidelijk dat het aantal van 1.650 huurhuizen die in samenspraak met de woningcoörporaties versterkt zouden worden, ook niet wordt gehaald. Dat aantal wordt naar beneden bijgesteld.