De Noord 9 van zaterdag 25 juni

© zwedo.nl
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Pieter van der Zweep - Dansen

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Onlangs stond hij in de Noord 9 met 'Zal de liefde winnen'. Beluister hier zijn nieuwe liedje op YouTube.

2. Davine - Madeleine

'Madeleine' wordt de soundtrack van de zomer in Groningen. Dit liedje is een voorloper van een album dat Davine later dit jaar wil uitbrengen. Davine is vaker in de lijst te vinden: vorig jaar zomer staat ze op #1 met 'A bicyclette'. Daarna volgt haar tweede topnotering 'Partie' en ook 'Madeleine' staat even op #1. Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als Davine als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. Beluister hier 'Madeleine' op YouTube.

3. The New Poor - Hey Mary

The New Poor bestaat uit Liza Dries en Abel de Kam. Het tweetal heeft op Tweede Pinksterdag onze talentenjacht Café Martini XL gewonnen met dit liedje. Ze hebben elkaar ontmoet op de middelbare school en schrijven al jaren liedjes, waar zo'n twee jaar geleden ook optredens bij kwamen. Eerst op straat in onder andere Frankrijk en Spanje, maar nu weer veel in Stad en Ommeland, met zo af en toe een uitstapje naar Duitsland (onlangs nog in Hamburg en Keulen). Ze noemen zelf hun muziek vrij simpel, met één gitaar en twee stemmen, maar samen zingen vinden ze fantastisch, dus ze schrijven veel harmonieën. Het is soms wat melancholisch, maar er mag zeker een beetje humor in de teksten zitten! Beluister 'Hey Mary' dat we hebben geregistreerd bij Café Martini XL.

4. Sir Felix - Better days

De Delfzijlster DJ Sir Felix heeft een anthem gemaakt voor DelfSail. Het grootse evenement is eind deze maand in de haven van Delfzijl. Sir Felix heeft speciaal voor DelfSail het nummer 'Better days' gemaakt. De dj brengt al een paar jaar nummers uit op oa. het label van Armin van Buuren. In de zomer van 2014 is hij met zijn nummer 'Hope' een tijdje te vinden in de Noord 9. Hij laat dan weten dat hij weinig slaapt en het grootste deel van zijn tijd besteedt aan het maken van muziek, naast het afronden van zijn studie. Beluister 'Better days' op Soundcloud.

5. Harry van Lier - Baby blue

Harry van Lier uit Oldehove is een oude rot in de wereld van de Nederlandse muziek. Als bassist werkt hij in de jaren '80 met AA & The Doctors. Harry maakt met de band een album en gaat met ze op tournee. Met zijn broer Hans van Lier speel Harry in diverse bluesbands. Ook maakt hij nog een tijd deel uit van een aantal jazzbands. In 2014 verschijnt zijn debuutalbum als solo-artiest: 'DiGaHole'. Op 5 juni is het tweede solo-album van Harry van Lier verschenen, getiteld 'Bones boy'. Met daarop als eerste liedje 'Baby blue'. Beluister hier het liedje op Soundcloud.

6. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Wat west is

Eind maart is het nieuwste liedje van Irene Wilkens en haar band verschenen. De première was in Café Martini. Nu komt het liedje binnen in de lijst: het is de eerste notering voor de zangeres. Ze is veelzijdig, zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal geschreven door Alex Schoenmaker. Beluister 'Wat west is' op YouTube.

7. De Troebadoers - Niks aan de kop

Op 1 oktober 2015 is het langverwachte debuutalbum van De Troebadoers verschenen. Op het album 'Veenhoes sessies' staan twaalf liedjes, waaronder de hits 'Riekdom' en 'In de nacht'. Het album is genomineerd voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. Tijdens hun optreden in Café Martini vanaf muziekfestival Eurosonic/Noorderslag hebben Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering de Grunny 2016 uitgereikt gekregen. De Grunny is de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. 'Niks aan de kop' is de derde single van De Troebadoers in de Noord 9. Beluister 'Niks aan de kop' zoals De Troebadoers het live hebben gespeeld in Café Martini.

8. Martin Groenewold - Voor wie dat geloven wil

Martin Groenewold is een zanger uit Sauwerd. In 2005 verschijnt zijn debuutalbum 'Dingen te doen'. Na 'Zoiets moet het zijn' (2008) en 'Pantoffelheld op oorlogspad' (2011) is 'Luxeproblemen' zijn vierde album. Het is onlangs gepresenteerd in bioscoop Pathé in Groningen. Martin zijn Nederpop-sound is mede te danken aan producer Bert Hermelink, die in de jaren '80 toetsenist is bij Toontje Lager. 'Voor wie dat geloven wil' is Martins tweede notering in de Noord 9: in de zomer van 2014 staat Martin Groenewold in de lijst met 'Alleen maar winnaars'. Hierop zingen ook Henk Westbroek, Henk Temming en Peter Groot Kormelink mee. Bekijk hier de clip van Martins liedje.

9. Lucas & Gea - Ik gaf jou alles

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' wordt in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Recent jaar zijn Lucas & Gea te vinden in de Noord 9 met 'Als ik je zie' en 'Veranderd in een ander' voor Alzheimer Nederland. Met 'Ik gaf jou alles' viert het duo dat het 25 jaar samen op het podium staat. Hier beluister je het liedje op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.