Kleine scholen Loppersum per augustus samen verder als netwerkschool

De basisscholen De Wilgenstee in Zeerijp, De Zandplaat in 't Zandt en de Abt Emoschool in Westeremden gaan per 1 augustus samen verder als netwerkschool. Het plan lag al een tijdje op de plank, maar wordt over twee maanden volgens de ouders van de scholen 'eindelijk werkelijkheid'.
Langgekoesterde wens

De netwerkschool is een langgekoesterde wens van leraren en ouders. Door de drie scholen samen te laten werken blijft volgens hen de onderwijskwaliteit op de scholen goed. Daarnaast voorkomt de samenwerking dat de scholen op korte termijn hun deuren moeten sluiten.


Uniek voor de regio

Volgens de directeur van de netwerkschool Loppersum-oost, Klarie Kolkena, is de samenwerking tussen de kleine scholen uniek voor de regio. 'De scholen blijven hun eigen identiteit behouden en de kinderen blijven ook gewoon naar hun eigen school gaan', zegt Kolkena.
'Leraren gaan juist meer samenwerken en ze gaan rouleren over de verschillende scholen, zodat ze hun krachten nog beter kunnen bundelen'.

Voorbeeld voor andere scholen

Kolkena krijgt vanuit heel het land vragen over de netwerkschool. 'Omdat het zo uniek is, word ik veel gebeld door andere scholen in Nederland. De kleine scholenproblematiek is niet alleen hier in Loppersum, en dat merk je'.

'School kan jaren door'

Jeanet Ubels heeft een zoon in groep acht op de Abt Emoschool en heeft samen met andere ouders jaren gewerkt aan het plan van de netwerkschool. 'We zijn erg blij dat ons plan nu uiteindelijk uitgevoerd gaat worden. Met dit model kan de school nog jaren door. Zonder deze samenwerking kunnen de kleine scholen niet verder en ligt sluiting zeker op de loer. Ik ben echt blij dat we zover zijn gekomen'.

Einde aan conflict

Met de introductie van de netwerkschool komt een eind aan een slepend conflict tussen Scholenstichting Marenland, de ouders en leerkrachten van de scholen. Marenland wilde eerst een groot deel van de scholen in Loppersum Oost sluiten. Maar dat is nu voorlopig van de baan.