Streep door gaswinning in Waddenzee

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen gasboringen meer toestaan in de Waddenzee, op de Waddeneilanden en in omliggende natuurgebieden. Maar vlak buiten die natuurgebieden moet dat volgens PvdA'er Jan Vos wel kunnen.
Vos zei dat woensdag in een Kamerdebat over aanpassing van de door minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorgestelde Mijnbouwwet. Die wet wil de Kamer zo aanpassen, dat gasboringen bij Schiermonnikoog en Terschelling onmogelijk worden.

Onder de eilanden

Vos: 'Je mag niet naar gas boren in de Waddenzee, op de Waddeneilanden mogen geen nieuwe boorinstallaties worden gebouwd en er mag niet meer worden geboord in natuurgebieden aan de Noordzeekant van de eilanden. Maar daarbuiten mag dat wel. Als zo'n veld doorloopt onder de eilanden, dan kan het zijn dat het gas zo via de boorinstallatie naar boven wordt gehaald.'

Natura 2000

D66 wil in geen enkel natuurgebied, dat onderdeel is van het 'Natura 2000-netwerk', gaswinning toestaan. Maar dat gaat de PvdA te ver, omdat er volgens Vos voorlopig nog wel olie en gas nodig zijn. Ook D66 sluit niet uit dat er eventueel onder natuurgebieden moet kunnen worden geboord.

'Niet tegen te houden'

De Kamer verzet zich al geruime tijd tegen mogelijke proefboringen bij de Wadden. Kamp liet eerder weten dat hij de vergunning voor twee proefboringen bij Schiermonnikoog niet meer kan tegenhouden, omdat alle procedures nu al zijn afgerond.

Monniken

Het debat werd gevolgd door verontruste bewoners van Schiermonnikoog en Terschelling. Gekleed in monnikspijen waren zij in stille tocht naar het Binnenhof gekomen. Daar wilden ze ongeveer 27.500 handtekeningen aanbieden aan minister Kamp, maar Kamerlid Jan Vos nam ze in ontvangst.

Lees ook: