Geen melding in Brussel over steun aan FC Groningen

De financiële constructie tussen de gemeente Groningen en FC Groningen voor de bouw van het Topsportzorgcentrum wordt niet gemeld bij de Europese Commissie (EC).
Volgens het stadsbestuur is de deal voldoende onderzocht en valt de lening van bijna zes miljoen euro niet onder de regels voor staatssteun. Een melding is dan ook niet nodig, zo betoogde wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) tijdens de gemeenteraad.


Rentepercentage

'Wij hebben dit getoetst, bovendien ligt het rentepercentage voor de lening ver boven de vereiste grens', zo zei de wethouder. Een meerderheid van de raad neemt genoegen met het verhaal van de wethouder.
Raadslid René Bolle (CDA) hield eerder deze week een pleidooi om de lening aan FC Groningen aan te melden in Brussel: 'Wat is hier op tegen? Beter nu duidelijkheid dan later problemen. Dat is beter voor iedereen.'
Alleen de fracties van SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 100% Groningen steunen het voorstel van het CDA.

Huurverlaging Euroborg

Tijdens het raadsdebat werd opnieuw gesproken over nut en noodzaak van het Topsportzorgcentrum. Ook werd stilgestaan bij een huurverlaging voor FC Groningen van stadion Euroborg.
Volgens de gemeente is huurverlaging mogelijk door een verlening van het huurcontact met tien jaar tot 2047. Door de nieuwe constructie blijft er voor FC Groningen geld over voor de huur van ruimtes in het Topsportzorgcentrum.
Met name de oppositiepartijen zijn kritisch over de constructie. Raadslid Arjen Banach (Student en Stad): ''We zijn positief over het Topsportzorgcentrum, maar we zijn niet positief over de manier waarop dit tot stand komt.'

Breedtesport

Daarnaast vinden partijen dat de gemeente voorbij gaat aan de wensen van de breedtesport, maar een meerderheid van de Raad blijft positief over de bouw.
Wieke Paulusma (D66): 'Laten we vooral trots op FC Groningen zijn en de club de ruimte geven voor talentontwikkeling. Misschien doen we dan de volgende keer wel weer mee met het EK-voetbal en komen de voetballers uit Groningen.'