Mischa's Mediawereld: Schandalig

© RTV Noord
Als hoofdredacteur van de leukste regionale omroep van het land kom je nog eens ergens. Als je daar je best voor doet. Want het is eigenlijk een heel gewone kantoorbaan.
En als voormalig verslaggever vind ik dat wel eens moeilijk. Daarom bedacht ik een goed excuus om er ook eens op uit te trekken. Een rondgang langs alle 23 burgemeesters in onze provincie. Om ze te bevragen over hun beleving van ons bedrijf en onze verslaggeverij.
Leerzaam en gezellig, kan ik u meedelen. We hebben zeer betrokken burgervaders en -moeders met allemaal stevige opvattingen en zorgen over regionale media en dito democratie. De rol van RTV Noord staat daarbij niet erg ter discussie, overigens. Dus van die kant geen onrust.
Bijna automatisch komen al die gesprekken (ik heb nog niet alle burgemeesters gehad) ook op de aanstaande gemeentelijke herindeling. En dan wordt het echt interessant.
Hoe richten we onze Groningse democratie in? Een vraagstuk waarvan het antwoord er nogal toe doet, lijkt me. En wat blijkt? De meeste burgemeesters zijn niet erg te spreken over de visie, of het gebrek daaraan, op provinciaal niveau.
Als u het nieuws hierover een beetje heeft gevolgd weet u wel waar het over gaat. Een paar jaar geleden verscheen een alarmerend rapport waarna het toen zittende college van Gedeputeerde Staten vaart wilde maken met een min of meer opgelegde herindeling.
Die doortastendheid was niet overal even populair. Het dossier herindeling werd inzet van verkiezingen, andere partijen kwamen aan de macht en ineens was het adagium dat alles van onderaf moest komen.
Inmiddels weten we dat dat ook niet leidt tot een helder beeld voor de burgers van onze mooie provincie. Sommige gemeenten zijn al bijna klaar met hun plannen om samen verder te gaan, andere frustreren welke vooruitgang dan ook.
Wat mist is een duidelijke visie op bestuurlijk Groningen. Iedereen draait om de hete brij heen.
Mischa van den Berg,
Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.