Door de mand: Kees Vlietstra heet soms Bjarne Groningsson, IJslander

© RTV Noord
'No, wait, wait please. Girl, you're very special to me. My name is Kjale and I come from Iceland. I'm a football player of West Ham United. Okay okay, I play only in second team but I can very good make a very far inthrow. I have magical fingers. Lay down on the beach and I'll show it to you.'
In 2000 was ik samen met mijn vriend Willem op vakantie. We hadden allebei net een relatiebreuk achter de rug en besloten om als twee vrijgezellen samen richting de zon te gaan. Het werd Chersonissos op Kreta. We waren allebei begin dertig en vierden tussen Engelse sletjes van zestien met blokbeugels vakantie op Starbeach. We hadden een kamer in een appartementencomplex. Met zwembad. Dagelijks kwamen we om half acht 's ochtends met een taxi thuis van het stappen. Een vrijgezel op Kreta gaat immers pas slapen als hij alle sterretjes heeft gezien.
Terwijl wij richting onze kamer waggelden 'reserveerden' de eerste Duitsers de ligbedjes aan het zwembad door hun handdoeken op de bedjes te leggen. Dat vonden wij niet zo sociaal. Voor de eenheid in de Europese Unie hebben we toen ingegrepen. Twee minuten later lagen wij in onze stapkleding in het zwembad. Met alle Handtücher van onze oosterburen.
Om indruk te maken op de losbandige tienertoeristes, en om de generatiekloof te dichten, deden we ons voor als twee IJslandse profs die in de Premier League speelden. Bjarne en Kjale Groningsson. We wilden scoren op Kreta. Maar de meeste jongvrouwmensen lachten ons gewoon uit. Een groep Ierse meiden wilde bij gratie God wel met ons op de foto en bij twee Zweedse schonen hebben we onze IJslandse handtekening op hun rug mogen zetten. De rest konden we op onze buik schrijven.
Toch waren we als IJslandse Bjarne en Kjale onze tijd ver vooruit. Waar wij echter niet in staat waren om de harten van de meisjes te openen smelt nu heel Europa voor IJsland, de revelatie van het huidige EK. FC Groningen wil zelfs de linksback van de Vikingen kopen. Ari Freyer Skúlason heet de beste man. Jammer dat hij geen woeste baard heeft. Ben benieuwd of deze nieuwe held na zo'n fantastisch EK, met wedstrijden voor 80.000 mensen op de tribune, zich op kan laden voor 13 augustus, Excelsior uit op een koud en regenachtig Woudestein. Koop hem desondanks toch maar meneer Nijland.
Vind het ook nog eens een prachtige naam, Ari Freyer Skúlason. Daar moet Ari wat mee doen. Zo'n naam is geld waard. Wellicht dat meneer Nijland, expert in het verkopen van eigen namen (wie heeft het nog over de Euroborg?) Ari Freyer kan helpen om zijn naam te vermarkten. Iets met Philips 'Airfryer' Leftback lijkt me wel lucratief.
Afgelopen week is er ook een supporters initiatief gestart om die andere cultheld van het EK naar de Euroborg (sorry Hans) te krijgen. Will Grigg van Noord-Ierland. Deze spits heeft geen minuut gespeeld maar was veruit de meest populaire en bezongen speler van het EK. 'Will Grigg's on fire, your defence is terrified' galmde het door heel Frankrijk. Fantastisch natuurlijk maar dat moeten we toch maar niet doen. Die Will Grigg is mentaal geruïneerd. Iedereen wil Will behalve de coach. De druk is daardoor immens op Will.
Ik weet precies hoe Will zich voelt. In 1994 speelden we met het Nederlands korfbalteam tegen België. Nou ja, we zonder mij. Ik zat op de bank. De Derby der Lage Landen werd gespeeld in de Arena in Deurne, Antwerpen. De Ollandse supporters zaten recht boven het speelveld aan de toog. De hooligans (alle vier) van Nic. uit Stad, hebben de hele wedstrijd mijn naam gescandeerd op de melodie van Go West van The Pet Shop Boys. 'Kee-sie Kee-sie Vliet-e-stra' (1000 x, allemaal).
Ik voelde me doodongelukkig op de bank. Niet omdat ik niet speelde nee, maar omdat die mannen boven me twee keer dertig minuten dat liedje brulden. In de eerste helft moest er een basisspeler worden vervangen, blessure. Dat was mijn kans. Iedereen in de bomvolle Arena keek naar mij. Behalve Harry Dassen, de bondscoach. 'André,' riep hij. 'Warmlopen.' Na die interland en dat liedje, dat tweeënhalf jaar op nummer 1 heeft gestaan in de piraten korfbal top 40, heb ik de torenhoge verwachtingen nooit meer kunnen waarmaken. Begin van het einde. Kapot gemaakt door een liedje.
Terug naar het EK. Wat merchandising betreft was het de laatste week hetzelfde liedje als in de tijd dat Oranje nog wel eens meedeed aan een eindtoernooi. Vlaamse frietketen De Belg Waterloo en de Italiaanse ijssalon Talamini kregen gratis reclame van RTV Noord. Beide ondernemers beloofden het Groningse publiek patat en ijs van het huis mochten de Belgen en de Italianen de finale halen. U kent het resultaat. België en Italië liggen er al uit. Al mijn hoop op gratis snaaien ligt nu in de handen van de Duitsers. Wat zou het ganz geil zijn als het Duitse biercafé Der Witz aan de Grote Markt gratis bier gaat weggeven als de Duitsers de finale halen. Als tegenprestatie beloof ik u dan dat Bjarne en Kjale de Handtücher weer zullen retourneren aan de rechtmatige eigenaars.