Einde ramadan in zicht: zo verging het twee Groningers

Dineren tijdens de ramadan in Veendam
Dineren tijdens de ramadan in Veendam © Mehmet Kocadag
De ramadan loopt voor zo'n tienduizend Groningers ten einde en voor de Turkse gemeenschap begint morgen al het Suikerfeest. Hoe verging het twee Groningers die we bij de start van de vastenperiode interviewden?
Mehmet Kocadag - woordvoerder moskee Veendam: 'Het geeft veel kracht'
'Het is beter gegaan dan ik verwachtte, met name het weer viel me mee na de warme dagen in juni. In het begin had ik veel hoofdpijn omdat ik weinig vloeistof kreeg, maar mijn lichaam raakte eraan gewend', vertelt Kocadag.

Verzoening

'Tijdens de ramadan staat verzoening voor mij voorop. Wat ik het ergste vind, is dat er zelfs nu aanslagen worden gepleegd uit naam van ons geloof. Je past tijdens de ramadan al op voor een woordwisseling, dus hoe haalt IS het in hun hoofd?', vraagt hij zich af.
'De afgelopen weekenden aten we in Veendam na zonsondergang telkens samen met zo'n tweehonderd moslims. Dat is pas saamhorigheid.'

Boterhammen vergeten

Zelf trok Kocadag leer uit de vastenperiode. 'Wat ik ongelofelijk vind, is dat je lichaam je geest volgt. Normaal gesproken houd je het niet uit tot tien uur 's avonds als je je boterhammen vergeet op je werk. Het geeft veel kracht om te merken dat dat eigenlijk gewoon kan.'

Dadels en soep

De Veendammer is dinsdag bij het ochtendgebed en bezoekt daarna zijn familie om het Suikerfeest te vieren. 'Ik ga naar mijn moeder met mijn broers en zusjes', laat hij weten.
'We zullen beginnen met het eten van dadels zoals ook de profeet deed. Daarna misschien wat soep, maar het lichaam moet natuurlijk nog wennen', aldus Kocadag.

Mahydien Yahiaoui – bedrijfsleider Le Souk Folkingestraat: 'Eindelijk weer een kopje koffie in de ochtend!'

'Het was zwaar, ontzettend zwaar. Ramadan is prima, maar door de tijd van het jaar was het echt moeilijk. Vanwege de warmte heb je minder eetlust en na tienen pas eten valt niet mee. Ik ben wel blij dat het straks weer voorbij is', laat Yahiaoui weten.

'Klanten in Nederland wachten niet'

Hij kijkt vooral uit naar zijn kopje koffie in de ochtend: 'Ik heb echt moeite met wakker worden en anders dan in Marokko gaat alles in Nederland in deze periode gewoon door. Dus ik moest gewoon elke ochtend vroeg beginnen.'

Sigaretje roken

Ook is Yahiaoui blij dat hij weer een sigaretje kan roken. 'Dat heb ik ook gemist. Daarnaast ben ik blij dat ik het normale dagritme weer op kan pakken. Eten tussen tien en drie uur 's nachts maakt je niet fitter.'
De eigenaar van de Noord-Afrikaanse winkel is van Algerijnse komaf en wacht af tot de nieuwe maan zichtbaar is. Anders dan de Turkse Kocadag, die de vooraf vastgestelde Turkse maankalender volgt en daarom het Suikerfeest dinsdag al viert.

'Alles is op'

In zijn winkel is tijdens de ramadan niet veel veranderd. 'Het ging hard met de lekkernijen, alles is op', vertelt de bedrijfsleider. 'Maar verder is de ramadan rustig verlopen voor Le Souk.'

Thee en gebak

Tijdens het Suikerfeest ziet Yahiaoui zijn broers weer voor het eerst in lange tijd. 'De kinderen krijgen dan nieuwe kleren en we drinken met de hele familie thee en eten gebak. Dan gaan we het eten delen en is het feest', aldus de eigenaar van Le Souk.