Provincie doet mee met primeur zelfrijdende auto

In Noord-Nederland gaat het eerste zelfrijdende voertuig rijden dat de openbare weg op mag. In Appelscha gaat in augustus een proef van start waar het voertuig heen en weer tussen een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es, een traject van 2,5 kilometer.
Pilots in eigen provincie

'Wij doen mee met deze pilot om te kijken hoe we pilots in onze eigen provincie vorm kunnen geven', zegt gedeputeerde Fleur Gräper. Zelfrijdend vervoer kan volgens haar een alternatief zijn voor noodlijdende busverbindingen op het platte land in Groningen.

Pendeldiensten

De gedeputeerde heeft daar wel ideeën over. 'Zelfrijdende bussen kunnen toeristen naar het vestingstadje Bourtange vervoeren. Of een pendeldienst tussen het station in Scheemda en het nieuwe ziekenhuis.'

Beleving

Volgens gedeputeerde Fleur Gräper gaat het dan ook vooral de beleving die de inzittenden hebben van zo'n geautomatiseerd ritje. 'Het gaat er om of een vervoermiddel zonder chauffeur wel wordt geaccepteerd door de inzittenden.' In de pilot rijdt overigens nog wel iemand mee die indien nodig op de noodknop kan drukken.
Een andere pilot die wordt uitgevoerd vindt plaats in Wageningen, maar dat is op een voor ander verkeer afgesloten traject.