Provinciale Staten unaniem over aanpassen gaswinningsplan Kamp

Provinciale Staten van Groningen hebben woensdag unaniem een motie aangenomen waarin het gaswinningsplan van minister Henk Kamp moet worden aangepast. Kamp presenteerde enkele weken geleden zijn plan waarin staat dat de NAM de komende vijf jaar maximaal 24 miljard kuub gas uit de Groninger bodem mag halen.
Alle partijen in Provinciale Staten zijn het daarmee oneens. De gaswinning moet volgens de partijen verder omlaag en het tempo waarin dat gebeuren moet, moet worden opgeschroefd. In de motie wordt erop aangedrongen dat het college dit aankaart bij het kabinet en de Tweede Kamer.

'Duidelijk signaal'

'Ik denk dat het een heel duidelijk signaal is van Provinciale Staten', zegt Beckerman. 'We wijzen het gaswinningsplan van minister Kamp af. De rapporten van Staatstoezicht op de Mijnen, de Mijnraad en de Veiligheidsregio zijn helder. Zij zeggen: dit is niet goed, dit moet anders.'
Ook nam Provinciale Staten een motie aan waarin wordt gesteld dat de NAM buitenspel wordt gezet bij de afhandeling van de schade. Bijna alle partijen stemden hier voor, alleen de VVD stemde tegen.

'Donder Shell eruit'

'De tweede motie heeft als strekking: donder de Shell er nou eens uit', aldus een furieuze Beckerman. 'Nu is de schadeafhandeling een loterij. Als je geluk hebt, komt het goed. Maar wij vinden dat er een menselijke oplossing moet komen en dat er niet geloot moet worden.
Beckerman geeft aan dat er nog veel moet gebeuren in Groningen. 'We moeten sneller de gaswinning afbouwen en daarnaast sneller en beter de huizen met bevingsschade versterken. Ook moet het Centrum voor Veilig Wonen totaal onafhankelijk worden van de NAM. We zien nu dat er zo ongelooflijk veel klachten zijn over schadevaststelling en schadeafhandeling. Dat moet echt anders.'