Gemeentebelangen Slochteren komt niet opdagen bij raadsvergadering

De voltallige fractie van Gemeentebelangen Slochteren is donderdagavond niet komen opdagen bij de raadsvergadering. Burgemeester Geert-Jan ten Brink vindt het wegblijven van de partij een zwarte bladzijde in de democratie van Slochteren.
Door het wegblijven van de lokale partij bleven er vier stoelen leeg in de raadszaal van Slochteren. De partijleden van Gemeentebelangen zijn ontevreden over de gang van zaken in de afgelopen dagen en zeggen nog steeds onderdeel te zijn van de huidige coalitie. En daarmee krijgt de zaak een andere wending.

Geloofwaardigheid

De overige aanwezige partijen waren net als de burgemeester ontstemd over het wegblijven van Gemeentebelangen. 'Wij hechten aan een openbaar debat, en dat is op deze manier niet mogelijk', zegt Chantal Ridderbos van de PvdA. 'De geloofwaardigheid van onze democratie staat onder druk.'

Wel een coalitiepartij

Fractievoorzitter Geke Akkerman van Gemeentebelangen liet eerder aan RTV Noord weten niet alleen haar wethouder terug te trekken, maar ook als partij uit de coalitie te stappen. Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond laat de fractie schriftelijk weten nog wel coalitiepartner te zijn. Na het terugtrekken van wethouder Stok wilde de partij zelfs een andere wethouder aandragen. Daar gingen de andere coalitiepartners, ChristenUnie en PvdA, niet mee akkoord, zo valt te lezen in een verklaring van de lokalen.

Twee wethouders

Ondanks die schriftelijke verklaring gaat Slochteren verder besturen met twee wethouders. Dat is donderdagavond besloten door de raad. De portefeuille van voormalig wethouder Stok zal nu worden ondergebracht bij de overgebleven wethouders; Anja Woortman (PvdA) en Jan Jakob Boersma (ChristenUnie).

Minderheidscoalitie

De coalitie in Slochteren gaat vanaf donderdagavond door het leven met de twee overgebleven partijen. Dat zijn dus de PvdA en ChristenUnie. Een minderheidscoalitie, maar ze krijgen de steun van de overige partijen, op die van Gemeentebelangen na. Die partij blijft ook niet in de coalitie. PvdA en ChristenUnie hebben geen vertrouwen meer in die partij.