'Protonenbunker' pakt kanker gerichter aan

Ruim twaalfhonderd vrachtwagens vol beton waren er voor nodig, maar dan heb je ook wat. Het casco van het protonencentrum van het UMCG voor moderne kankerbestraling is nagenoeg af. En daarmee is Groningen een bunker rijker.
Gerichte bestraling

In het centrum kunnen mensen met verschillende vormen van kanker behandeld worden met protonentherapie. Groot voordeel van de nieuwe bestralingstechniek is dat gezwellen gerichter aangepakt worden en er minder omliggend weefsel beschadigd raakt. En dat is vooral voor kinderen van groot belang.

Dikke muren

De radioactiviteit, die vrijkomt bij de apparatuur voor de protonenbehandeling, is zo groot dat het betonnen dak op sommige plekken drie en een halve meter dik is. De muren van het 'bunkergedeelte' in het centrum zijn zelfs tussen de drie en vijf meter dik.

Doolhof

In de radioactieve ruimtes van de bunker zitten ook geen gewone deuren. Medewerkers moeten zigzaggen door een soort doolhof, dat in de muur is gebouwd, om bij de openbare gedeelten te komen. Het doolhof zorgt ervoor dat de radioactiviteit niet ontsnapt uit de bunker.

Zware apparatuur

De medische apparaatuur, die nodig is voor de protonenbehandeling, is zo groot en zwaar dat ze via het dak naar binnen wordt gehesen. Komend najaar wordt dat nog een precisiewerkje.
Eind 2017 moet het protonencentrum klaar zijn. Dan kunnen er per jaar zo'n zeshonderd patiënten terecht.

Lees ook: