Dossier Herindeling: Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond willen samen verder

© RTV Noord
Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond gaan door met hun gesprekken over het samenvoegen van hun gemeenten. Begin september presenteren de gemeentebesturen een plan aan de gemeenteraden waarin wordt uitgelegd waarom een fusie van de BMWE-gemeenten noodzakelijk is. Daarna wordt het plan aan de Provincie gepresenteerd.
Volledige focus op BMWE

Van de Provincie kregen de vier gemeentes de opdracht hun
verder uit te werken. Volgens burgemeester Rinus Michels van de gemeente Winsum verliepen die gesprekken 'voorspoedig en kan er in september een plan gepresenteerd worden aan de gemeenteraden waarin de volledige focus ligt op de BMWE-fusie en op geen enkele andere variant'.

Geen G7

In maart werd de basis al gelegd voor een mogelijk fusie omdat eerdere gesprekken tussen de gemeenten Bedum, de Marne, Winsum, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum om te gaan fuseren tot een grote gemeente (G7) op niets uitliepen.
Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond zegt blij te zijn met het plan maar benadrukt wel dat de Eemshaven een belangrijk onderdeel is van de fusie.

Eemsmond en de haven

'We komen er gewoon niet uit', zegt Van Beek, 'De Provincie gaat voor een G7 gemeente maar dat is op dit moment niet haalbaar. Een kleinere variant waarin Eemsmond samengaat met Bedum, de Marne en Winsum met behoud van de Eemshaven, lijkt ons realistisch. De haven is een belangrijke voorwaarde, die moet bij ons blijven.'

De deur blijft wel op een kier

Volgens haar blijft de deur naar de eventuele samenvoeging van een supergemeente van Bedum, de Marne, Winsum, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum overigens wel gewoon open staan. Van Beek: 'De overige gemeenten kunnen zonder hun voeten te vegen gewoon naar binnenlopen'.

En de rest dan?

Als Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond daadwerkelijk samengaan blijven Delfzijl, Appingedam en Loppersum over. Maar of deze gemeenten een samenvoeging met elkaar ook zien zitten?

Appingedam kiest G7

Locoburgemeester Annalies Usmany van Appingedam is heel duidelijk en laat weten niet af te wijken van het standpunt dat de gemeente eerder al had aangenomen. 'Wij willen verder als robuuste, toekomstbestendige gemeente en dat kan alleen in de G7-variant.'

Delfzijl en Loppersum: DEAL

Zowel Loppersum als Delfzijl blijven ook bij hun standpunt. Zij zien alleen heil in de fusie met elkaar inclusief Appingedam en Eemsmond.
Lees ook het dossier over de herindeling van RTV Noord