Bodembeweging wil snel onafhankelijk kenniscentrum

© RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat er haast gemaakt wordt met de oprichting van een onafhankelijk kenniscentrum op het gebied van de gaswinning in Groningen.
Daarvoor heeft de belangenorganisatie een kant-en-klaar voorstel op tafel gelegd bij Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Een naam is er ook al: Kenniscentrum Bodem, Ondergrond & Mijnbouw.

Kleine groep

De bodembeweging wijst erop dat het ontbreekt aan onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning. 'De regie bij het onderzoek is stevig in handen van een kleine groep: NAM, TNO, KNMI, TCBB, Deltares en Arcadis. Zij formuleren de onderzoeksvragen en analyseren de verzamelde data, die is verkregen op basis van door hen eenzijdig gekozen meetinstrumenten', concludeert de Bodembeweging in een verklaring.
Er wordt gewezen op een door de volledige Tweede Kamer aangenomen motie. Daarin wordt aangedrongen op onafhankelijk onderzoek naar de situatie in Groningen. 'Door een onafhankelijk kenniscentrum zou deze motie daadwerkelijk ingevuld kunnen worden.'

Haast maken

De bodembeweging heeft er inmiddels uitvoerig met Alders over gesproken. Hij wordt gemaand haast te maken.
'Het oprichten van een Kenniscentrum Bodem, Ondergrond & Mijnbouw vergt geld en daadkracht. Deze bal ligt nu al een half jaar bij Alders. Hij kan nu iets fundamenteels doen voor het herstel van vertrouwen van de Groningers. Waar is het wachten op?'

Lees ook: