Bellingwolder Libanonveteraan en Defensie bereiken akkoord: 'Eindelijk erkenning'

Libanonveteraan Chris Kriznaric uit Bellingwolde krijgt eind augustus een geldbedrag en een insigne uitgereikt door Defensie. Daarmee komt een eind aan een jarenlange juridische strijd tussen Defensie en Kriznaric.
Hij probeert sinds 2007 een schadevergoeding van Defensie te krijgen, omdat hij aan zijn uitzending naar Libanon in 1980 een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overhield. Defensie zou hem onvoldoende zorg na de uitzending hebben aangeboden.

Gezamenlijke claim

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter, oordeelde eind vorig jaar dat Kriznaric gelijk heeft. Ook andere Libanonveteranen met PTSS spanden een zaak aan. Dat resulteerde in februari 2016 in een gezamenlijke claim van 15 miljoen euro, die in totaal 120 Libanonveteranen indienden.

Redelijke oplossing

Voor de huidige minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, was dat een signaal om met elke Libanonveteraan afzonderlijk tot een 'redelijke oplossing' te komen, zo zei ze in april tegen de Tweede Kamer.

Speciaal insigne

Wat voor bedrag hij krijgt, wil Kriznaric niet bekend maken. Het belangrijkste vindt hij het speciale insigne, het zogenaamde Draaginsigne Gewonden (DIG). 'Dat betekent dat ik na tien jaar eindelijk erkenning krijg van Defensie, en niet alleen van de rechter.'
Op 31 augustus krijgt hij het insigne opgespeld. De uitreiking wordt gedaan door het hoofd personeelszaken van Defensie en Pvda-Kamerlid Angelien Eijsink.

Lees ook: