Omwonenden festival kunnen overlast melden met app

Omwonenden van het Suikerunieterrein kunnen binnenkort precies aangeven hoe en wanneer ze overlast ondervinden van het Paradigm Festival. Dat kan met de Groningse app MoSART.
Geluid beoordelen

MoSART is ontwikkeld door SoundAppraisal, een bedrijf opgericht door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. De app heeft als doel om personen het geluid in de omgeving te laten beoordelen.
Gebruikers nemen dertig seconden geluid op en geven dan aan hoe ze het ervaren. Vragen zijn bijvoorbeeld: 'Vind je het geluid druk of kalm?' en 'Wat voor cijfer geef je het geluid?' De app vat het oordeel samen in een groen, geel of rood bolletje.

Ingrijpen bij overlast

Het Paradigm Festival grijpt de app aan om te monitoren waar er geluidsoverlast van het evenement wordt ervaren. Volgens productieleider Feiko Stobbe van het festival wordt meteen ingegrepen als het aantal rode bolletjes hoog is.

Bijeenkomst

Omwonenden zijn per brief op de hoogte gebracht van de app. Komende donderdag is er een bijeenkomst waarbij ze hulp krijgen de app te installeren en gebruiken.

'Gemeleerd beeld'

Eerder is de app al getest bij Eurosonic. Daar merkte Kirsten van den Bosch van SoundAppraisal dat de app ook gebruikt wordt door mensen die het geluid wél prettig vinden - en dus niet alleen voor de overlast. 'We zagen een heel gemeleerd beeld. We hopen dat we ook zo'n realistisch beeld krijgen van Paradigm en andere festivals.'
De ontwikkelaars zijn op zoek naar meer (Groningse) evenementen om de app te testen. Behalve het Paradigm Festival eind augustus, wordt de app deze week ook gebruikt op de Amsterdamse Gay Pride.