PvdA stelt Kamervragen over bodemdaling in landbouwpercelen

Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jan Vos
Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jan Vos © ANP / Bart Maat
De conclusie dat de bodemdaling in landbouwpercelen in Groningen niet wordt veroorzaakt door gaswinning, heeft tot Kamervragen geleid. De PvdA'ers Vos en Van Dekken willen van minister Kamp duidelijkheid.
Maandag lekten via RTV Noord de resultaten uit van een onderzoek naar ongelijkmatige verzakkingen in landbouwgrond. Volgens onderzoeksbureau Sweco, de vroegere Grontmij, worden de verzakkingen niet veroorzaakt door gaswinning.

Verbazing

De conclusie van Sweco heeft tot verbazing geleid bij LTO Noord. In een reactie laat de landbouworganisatie weten de conclusies voorbarig te vinden. Ook vindt LTO Noord de onderbouwing van het onderzoek 'veel te mager'.

Dagelijkse praktijk

De PvdA-kamerleden Vos en Van Dekken geven LTO Noord gelijk. 'Hier hebben boeren niks aan. Wel heeft men recht op duidelijkheid, want ook onze agrariërs zijn wel degelijk de dupe van de aardbevingen. Dat laat de praktijk elke dag zien', aldus Vos en Van Dekken.

Voorbarig

De Twee Kamerleden hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken. 'Bent u bekend met het bericht dat de conclusies van het rapport over de oorzaak van ongelijkmatige verzakkingen in landbouwgrond voorbarig zijn', zo luidt de eerste vraag van in totaal zes.

Onafhankelijk onderzoek

De twee Kamerleden pleiten via de schriftelijke vragen voor 'een grondig onafhankelijk onderzoek'. LTO Noord liet maandag ook al weten daar voor te zijn.

Lees ook: