'Synergon en Wedeka gescheiden houden, kán juridisch helemaal niet'

Het huidige voorstel om de werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka gescheiden te houden, kán juridisch helemaal niet. Dat zegt advocaat Hans Klopstra, oud-wethouder van Winschoten en in het verleden zelf bestuurder bij Synergon.
De Oost-Groninger gemeenten ruzieën nog altijd over het feit hoe het verder moet met de twee werkvoorzieningschappen. Het voorstel van de gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer is om de SW-bedrijven gescheiden te houden, maar wel met een overkoepelend bestuur.

'Constructie kan niet'

Daarin zouden ook externe bestuursleden en een onafhankelijk voorzitter moeten zitten. Volgens Klopstra kan die constructie helemaal niet. Wedeka en Synergon zijn beiden gemeenschappelijke regelingen en daar moeten lokale politici het bewind voeren.
'Het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling kan alleen maar bestaan uit leden van een gemeenteraad of uit het college van B&W', zegt Klopstra.

Leden moeten uit deelnemende gemeenten komen

'Een Dagelijks Bestuur moet bestaan uit meer dan 50 procent van leden van deelnemende gemeenteraden of colleges. De voorzitter moet ook uit een van de deelnemende gemeenten komen. Dat is vastgelegd in de wet.'
Wanneer gemeenteraden het advies van Middel en Kremer overnemen en dus de gemeentewet negeren, moet de provincie Groningen optreden, legt Klopstra uit. 'Dan zal de provincie Groningen het voorstel alsnog vernietigen', verwacht hij.
De gebiedsregisseurs Middel en Kremer willen niet reageren.