Staatsbosbeheer waarschuwt voor hitsige reeën

© Flickr / Bernard Stam (creative commons)
Staatsbosbeheer waarschuwt automobilisten voor hitsige reeën. Door de bronsttijd gieren bij de mannetjes de hormonen door het lichaam, waardoor ze onverwacht de weg over kunnen steken.
Achtervolging

Tijdens de bronsttijd proberen de mannetjes zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. De schuwheid van de reeën neemt daardoor af. 'Tijdens hun achtervolging steken de dieren vaak onverwacht de weg over', weet boswachter Jaap Kloosterhuis uit Kolham. Hij adviseert automobilisten daarom hun snelheid te matigen als ze door een gebied rijden waar veel reeën leven.

Dierenleed

Een aanrijding met een ree levert niet alleen onnodig dierenleed op, maar ook veel schade aan een auto. Het bedrag loopt al snel in de duizenden euro's, volgens Staatsbosbeheer.

Kalveren

Volgens Kloosterhuis moeten automobilisten deze periode niet alleen alert zijn op hitsige reeën, maar ook op de jonge kalveren die dit voorjaar zijn geboren. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok. De kalveren volgen echter hun moeder, waardoor ze vaak net iets later de weg oversteken dan hun roekeloze voorgangers.