'Extra banen op de tocht bij regionale omroepen'

Bij RTV Noord en de andere regionale omroepen dreigen meer banen te verdwijnen dan nodig zou zijn, omdat de bestuurders van de omroepen zo slecht samenwerken.
Dat schrijven de gezamenlijke ondernemingsraden in een
aan hun bestuurders.
De omroepen moeten komend jaar 8,5 miljoen euro bezuinigen en de jaren daarna 17 miljoen euro.

Efficiënt samenwerken

De bedoeling was dat die besparingen gevonden zouden worden door efficiënt samen te werken. Maar daar komt tot nu toe weinig van terecht, schrijven de ondernemingsraden.
'Ik heb het idee dat sommige bestuurders meer met zichzelf bezig zijn, dan met een goede regionale omroep', zegt Jans de Boer. Hij is voorzitter van de OR van RTV Noord.

'Desastreus'

'Het is één voor twaalf', zegt De Boer. Hij vreest dat als de bezuinigingen door de omroepen apart gedragen moeten worden, dit grote gevolgen heeft voor de programma's van RTV Noord.
'Dat zou desastreus zijn. Dan verdwijnen er meer banen en gaan onze kijkers en luisteraars dit absoluut merken aan onze programma's.'

Steun provincie

De ondernemingsraden stellen in de brief een ultimatum. Voor 15 augustus willen ze een reactie van alle dertien bestuurders van de regionale omroepen hebben. 'Komt dat niet, dan beraden we ons op verdere stappen.'
Daarnaast stelt De Boer dat hij steun vanuit de provincie mist. 'Andere omroepen krijgen bijval of zelfs financiële steun van de provincie. Dat hebben wij niet, wij staan toch een beetje alleen.'

Steun oorspronkelijke plan

Directeur-bestuurder Gijs Lensink van RTV Noord is het met de kritiek van de ondernemingsraden eens, maar voelt zich niet persoonlijk aangesproken: RTV Noord steunde de plannen die de omroepen eerder maakten, maar die nu weer op de tocht staan. 'Het ligt niet aan RTV Noord dat het zo traag verloopt.' Lensink doet geen uitspraken aan wie de vertraging wel ligt.

Lees ook: