Geen finaleplaats voor Pijs met lichte vier zonder stuurman

© Han Pijs
De Groningse roeier Joris Pijs is er in Rio de Janeiro niet in geslaagd om zich met de lichte vier-zonder stuurman te plaatsen voor de finale van de Olympische Spelen.
De ploeg van bondscoach Jeroen Spaans kwam onder prachtige omstandigheden op het Lagoa Rodrigo de Freitas als vijfde over de finish.

Hele race achter feiten aan

De eerste drie boten plaatsten zich voor de eindstrijd. Het Nederlandse kwartet lag vrijwel de hele race over 2000 meter op de vijfde plek en kwam op nummer drie Nieuw-Zeeland bijna 4 seconden tekort.

Weinig ervaring

Pijs zat samen met Tim Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende in de boot. Van dit viertal heeft alleen Heijbrock enige Olympische ervaring. Hij eindigde in Londen in 2012 op de zesde plaats in dezelfde discipline.

Geen verwachtingen

Van de lichte mannen vier-zonder mocht geen topprestatie in Rio worden verwacht. Het Nederlandse viertal eindigde dit seizoen nog niet op het podium van een grote wedstrijd. De B-finale in Rio vormt voor het kwartet van Spaans niettemin een teleurstelling.