Geen onderzoek na aangifte dood door schuld tegen CVW

Het Openbaar Ministerie stelt geen nader onderzoek in naar een aangifte van dood door schuld tegen het Centrum Veilig Wonen (CVW). Die aanklacht komt van nabestaanden van een inwoner van Zeerijp, die in maart dit jaar op 83-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand.
Volgens hen is het overlijden het gevolg van 'grove nalatigheid' door het Centrum Veilig Wonen. Daarbij gaat het volgens zoon Jan Dales om 'geknoei en slechte communicatie' rond de schade-afwikkeling van het ouderlijk huis in Zeerijp.

Extra stress

'Hij had hartproblemen, maar was stabiel. Het Centrum Veilig Wonen was daar van op de hoogte. Toch hebben ze hem maandenlang in onzekerheid laten zitten over de veiligheid van zijn huis. Dat voor veel extra stress gezorgd. Wij zijn er van overtuigd dat dit hem fataal is geworden.'
Het Openbaar Ministerie wijst er op dat voor eventuele vervolging het causaal verband tussen het overlijden en het handelen van het CVW aangetoond moet worden. Volgens het OM is daar geen sprake van. Ook concludeert het OM dat er geen 'redelijk vermoeden van schuld' is. De familie Dales gaat tegen die beslissing in hoger beroep.

Uit het lood

Het begint allemaal in september vorig jaar. Dan krijgt Dales senior een schade-expert namens het Centrum Veilig Wonen over de vloer. Hij meldt dat de achtergevel fors uit het lood staat.
Zoon Jan kijkt toe: 'Die expert zei direct dat de achtermuur liever nog vandaag dan morgen gestut zou moeten worden. Dat was vreselijk schrikken voor mijn vader, die al met hartproblemen worstelde.'

Maatregelen

In verband met dat laatste wordt gevraagd zo snel mogelijk maatregelen te nemen. Dat gebeurt niet. Wel wordt volgens de nabestaanden beloofd dat er binnen zes weken een beslissing wordt genomen.
En dan wordt het stil. Heel stil. Een half jaar later komt het Centrum Veilig Wonen met een eindconclusie. Het probleem met de achtergevel is daarin als sneeuw voor de zon verdwenen.
Zes dagen na deze boodschap overlijdt Dales senior. 'We hebben hem door die vreselijke lange periode van onzekerheid slechter zien worden. Het vrat aan hem. Na een half jaar in de zenuwen te hebben gezeten, komt de boodschap dat er niets aan dat hand is. Dat was voor hem niet te bevatten. Je zag hem wegtrekken.'

Geen twijfel

Voor de nabestaanden is er geen twijfel: de stress rond het al dan niet veilig zijn van huis heeft geleid tot de hartstilstand.
'De huisarts heeft het medisch dossier aan ons afgestaan. Daaruit blijkt dat dit hele gedoe zijn gezondheid bepaald geen goed heeft gedaan. Uit veel universitaire onderzoeken komt naar voren dat de gezondheid van mensen in Groningen zwaar heeft te lijden onder de schade-afwikkeling en alle gasellende. Dan is voor mij is dan één en één twee,' concludeert Dales junior.

Voor anderen

De familie besluit aangifte te doen. 'We krijgen er onze vader niet mee terug. We doen het ook voor alle anderen die met dit soort problemen worstelen en slecht worden behandeld door het CVW.'
Het Openbaar Minister velt binnen een paar dagen een oordeel. Het verband tussen het overlijden en het handelen van het Centrum Veilig Wonen is niet aan te tonen, concludeert het OM.
De nabestaanden zijn het daar niet mee eens. Ze gaan in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem. Ook onderzoekt een advocaat de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen het Centrum Veilig Wonen.

Niet op de hoogte

Het CVW laat weten niet in te kunnen gaan op de aangifte, omdat het schade-instituut nog niet officieel op de hoogte is gebracht.
Wel is inmiddels aangeboden de situatie rond de achtergevel van de ouderlijke woning nogmaals door experts van beide partijen te laten onderzoeken. 'Ook wij willen graag tot een oplossing komen,' laat CVW-woordvoerder Arjan van de Leur weten.