De KEI-week is van start gegaan: 5300 KEI-lopers verwacht

Het is wat krapjes allemaal voor het RUG-gebouw om half tien 's ochtends. Het duurt nog een half uur voordat de daginschrijving van de KEI-week officieel van start gaat, maar het Academieplein staat al vol met dranghekken om de nieuwe studenten te ontvangen.
Nienke van Sligter, bestuursvoorzitter van de KEI-week en op de foto hieronder, verwacht in totaal zo'n 5300 KEI-lopers dit jaar. Net iets meer dan het
deelnemers van vorig jaar, dat op 5275 lag.

Meeste studenten uit Overrijssel

Zo'n 2700 studenten schreven zich al van tevoren in voor de Groningse studentenintroductieweek. Daarvan komt het grootste deel uit Overijssel (507 studenten) en Friesland (469). Bijna 350 KEI-lopers woonden al in de provincie Groningen. In de loop van maandag worden de voorinschrijvers én daginschrijvers in groepjes van zo'n 12 tot 15 personen ingedeeld.
De studenten horen dan waar ze die avond samen eten en leren de anderen in hun groep kennen. Dat zijn vaak studenten met andere opleidingen: iedereen wordt door elkaar gegooid in de KEI-week. De dag sluit af met een welkomstfeest op de Grote Markt.

Volle Vismarkt

De KEI-week wordt in goede banen geleid door zo'n duizend vrijwilligers, onder wie veel begeleiders van de KEI-lopers, muntverkopers en organisatoren. Even na elf uur 's ochtends zijn er al veel vrijwilligers te vinden op de Vismarkt, waar verenigingen en organisaties zich in 116 standjes aan de nieuwe studenten presenteren. Nu zijn ze nog in de meerderheid ten opzichte van de rondsnuffelende nieuwkomers.

Nieuw en alleen

Vijf jaar geleden was Van Sligter zelf nog die nieuwe, overdonderde student. Ze kwam over vanuit Wijk bij Duurstede en wist nog niet zoveel van Groningen. Ja, dat het een leuke stad is - maar dat was het wel. 'Daarom is het zo belangrijk dat er een KEI-week is. Als je hier komt, ben je nieuw en alleen. Het is heel goed om samen met andere mensen nieuw en alleen te zijn.'