Vergnes Expertise: 'NAM veegt schademeldingen onder tapijt'

© RTV Noord
'De NAM wil geen objectieve schadebeoordeling en streeft nog steeds naar het onder het tapijt vegen en bagatelliseren van schademeldingen'. Dat meldt directeur Richard Vergnes van Vergnes Expertise uit Leek.
Hij reageert daarmee op het besluit van de NAM om het vertrouwen in het contra-expertise bureau op te zeggen. Volgens de NAM zijn de rapporten van het bureau niet goed onderbouwd.

Onafhankelijk

Vergnes vindt dat experts en contra-experts volstrekt onafhankelijk en in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Verzoeken van de NAM om de rapporten aan te passen heeft het bedrijf om die reden niet ingewilligd. Richard Vergnes meldt daarover het volgende:
'De argumenten van de NAM over kwaliteit van rapportage verhullen slechts de wens om zo weinig mogelijk schade uit te betalen. Het feit dat er nog zeer veel (met name grote) dossiers niet zijn opgelost is hier een treffend voorbeeld van'.

Afhankelijke adviseurs

Het bedrijf zegt zich te willen blijven inzetten voor de gedupeerden, 'zonder regie van de NAM of andere afhankelijke adviseurs'.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA heeft om opheldering gevraagd aan minister Kamp van Economische Zaken. Mulder wil weten wie de kwaliteitseisen heeft bepaald voor de rapporten van het contra-expertise bureau. Ook wil ze weten wat een goede onderbouwing van aardbevingsschade is en hoe het komt dat daar onenigheid over is.

Om de tafel

Agnes Mulder wil dat beide partijen om de tafel gaan om de onenigheid over de schadevastelling te bespreken.

Lees ook: