Waterbedrijf geeft 'code blauw', de code met een knipoog

Waterbedrijf Groningen kondigt vanwege de hitte 'code blauw' af: 'Drink voldoende water gedurende de dag, ook als je geen dorst hebt'. De aanbevolen hoeveelheid is anderhalf à twee liter per dag.
Waterverbruik

Door de warmte neemt het waterverbruik in onze provincie flink toe. Dinsdag was er een stijging van drie procent ten opzichte van het gemiddelde en woensdag was dat bijna tien procent. Het waterbedrijf verwacht donderdag een verdere stijging.

Geen probleem

Het leveren van meer water is geen enkel probleem voor Waterbedrijf Groningen. 'We zien vooral 's avonds flinke pieken in het waterverbruik', zegt woordvoerder Maarten van Wieringen.
'Velen sproeien dan de tuin, wassen de auto, vullen het zwembad(je) bij en stappen daarna nog even lekker fris onder de douche. Dergelijke pieken vangen we op door voldoende water in onze reservoirs op voorraad te hebben. En ligt het verbruik (te) hoog ten opzichte van de voorraad, dan pompen we tussentijds extra bij en gaat eventueel gelijktijdig de druk van het uitgaande water wat omlaag om zo iets langer met de voorraad door te kunnen.'
Het verbruik water deze dagen in cijfers
Het daggemiddelde over een jaar is: 132.460 kuub
Maandag 22-8: 127.620 -4%
Dinsdag 23-8: 136.116 +3%
Woensdag 24-8: 144.107 +9%
Voor de beeldvorming: 132.460 kuub is ruim 132 miljoen liter water.

Lees ook: Tropische temperaturen: hoe brengt Groningen deze warme dag door?